Op pad met de wethouder openbare ruimte

Als we naar het klimaat/milieu dashboard van Baarn kijken zijn er veel meetpunten die vrijwel maandelijks gemonitord worden maar niet gedeeld. Mark vertelde dat we het best goed doen met ons PDM en afval scheiden en zag ook wel dat we die cijfers voltrots moesten laten zien . Natuurlijk zijn er wijken die het beter doen dan andere en ook daar kan je dan actief helpen om het nog beter te doen.
Ruimte voor water was het volgende feest der herkenning, lokaal opslaan in greppels, droge vijvers / bekkens is waar we naar toe moeten … en tegelijk ook het effect meten van infiltreren.
Deze keer wandelde we niet langs de Eem maar maakte we een rondje door Eemland Zuid waar de huizen verhuurder binnen een jaar tijd de halve wijk verduurzaamd. Ik heb zelf met verschillende huurders gesproken en die zijn allemaal erg gelukkig met de confort winst en de lagere energie rekening door hun zonnepanelen en isolatie. Het zou goed zijn als er veel meer van dit soort super goede initiative van verhuurders zichtbaar gemaakt worden zodat dit het nieuwe normaal wordt voor alle verhuurders.

Uiteindelijk liepen we onder de ritselende populieren van de bestevear door en luisterde Mark naar de kansen voor een bestevear-park waarbij er ruimte is voor water opslag maar ook nieuwe jonge bomen en struiken in de plaats van een best wel erg saai megagroot hondenpoepveld. Op die manier kan je oude en nieuwe bomen langzaam elkaars nuttige functie laten overnemen en kan je veilige wandelpaden maken waar je niet zomaar door een tak geraakt zal worden.

Eenmaal rond vertelde ik bij een bakje thee over ons energie neutrale huis waar we zonder enorme kosten behaaglijk wonen en werken. Mark vertelde dat hij zelf ook zonnepanen heeft en wil er misschien nog wel wat bij laten leggen over de warmte pomp werd nog even na gedacht, vloer/isolatie had ook nog prioriteit…
We bespraken de stappen die we zouden moeten ondernemen om mensen blijvend uit de energie armoede te halen Hoe help je een gezin in energie nood.

Kortom een super leuke en nuttige wandeling met de Baarnse wethouder Mark Eijbaard.