Grondwaterpeil meten DIY

Het is Mei 2022 en het is zelden zolang droog geweest in de lente. Tijd om te meten wat dat met het grondwater niveau doet.
Voor dit project heb je een grondboor nodig ( kan je lenen bij je buurman als je die niet zelf hebt) een oude pvc buis mag regenwater of riool zijn van de lengt van je grond boor +50cm.

Hoe diep moet je boren?
De grondlaag is opgebouwd uit de voeding laag ( humus ) , daarna kom je vaak een roest lag tegen door dat het Nederlandse water veel ijzer oplost oxideer dit ijzer als het grond water zakt. het gebied waar tussen het grondwater schommelt is dan ook duidelijk roest kleurig. Daarna kom je een laag tegen zonder roest die bevind zich altijd in het grondwater en oxideert daarom niet.

Het is handig om bij iedere boring de grond naast elkaar te leggen zodat je een mooi beeld hebt hoe jou grond is opgebouwd.

Plaats vervolgens je pvc buis en laat die ruim uitsteken zodat kikkers en padden en soort gelijke water zoekers niet verdrinken.
Als vlotter kan je een leeg blikje uit de berm pakken en aan een peilstok bevestigen. Maakt het vast met bv duck tape en je kan gaan meten.

Ik heb een min max opnemer gemaakt met twee tierraps zodat ik per jaar het minimum maximum kan gaan vast leggen

Succes met meten! En stuur fotootje van jou meet opstelling 😉
Contact