Energie overshoot day

We kennen allemaal de eurth overshootday, dat is de dag dat we onze rechtmatige quota opbrengst van de aarde overschrijden en letterlijk het deel van anderen opeten.

Voor de energie kunnen we dat ook berekenen. In dit voor beeld pak ik de bekende getallen van Baarn voor stroom en gas en bereken ik hoeveel we zouden moeten gebruiken naar aanleiding van klimaat akkoord in paradijs va 2009-2050.

We delen het gas en stroom verbruik op in 41 stappen naar 0 in 2050 omdat we opdat moment net zoveel energie willen opwekken als dat we gebruiken. In Baarn wilde we dat in 2030 al bereikt hebben maar hoe dat gegaan is hoeven we hier niet meer te vertellen denk ik ( Zo veel mogelijk energie neutraal in 2030 )

Maar hoe gaat het dan in het echt ?
Als we al ons gebruikte energie gas en stroom optellen zouden we in 2050 net zo hoog moeten eindigen als het start punt i n 2009. Voor zo wel gas als stroom is de koek al op.
We zouden dus de komende jaren enorm veel meer moeten besparen en op wekken om onze energie schulden naar de toekomstige generaties in te lossen.

Hoeveel dagen komen we te kort per jaar kan je in het onderstaande grafiekje zien.

Voor GAS kan de kraan begin november al dicht, maar onze stroom opwekking stemt hoopvol, in 2021 gaat het licht net na sinterklaas uit als we niet willen bietsen …

Met grote groet
Adriaan Voeten
Meten=Weten