De pros en cons van een windmolen

best een mooi bord langs de kruidige berm

Je haat ze of je vind ze mooi meer zit er meestal niet tussen. Alleen als ze oud zijn vind bijna iedereen ze mooi. Het gekraak van de raderen en het omzetten door de molenaar van een 40pk windmolen. Inderdaad een beetje ouderwetse winmolen kan wel een tijdje 40 PK = 30kw leveren voor bv het opvijzelen van water. Ongelukken met vogels gebeurt hoogst zelden bij zon ouderwetse molen vertelde een bevriende molenaar.

foto fb meermolen de onrust

Maar hoe kijken je naar moderne windmolens Adriaan ?
Ik kijk er graag naar en vind de techniek fascinerend de aerodynamica en de enorme krachten die op zon molen staan. Verder is de evolutie van windmolens echt enorm snel gegaan. Begon je 2 jaar terug met plannen van een 200 meter hoge windmolen dan rekende je nog met 5500.000kwh, terwijl de reuzen die nu geplaatst worden 15.000.000kwh op gaan leveren per jaar. Dus als duurzame energie bron is het een wapen tegen vieze energie en als ik moet kiezen tussen bio energie of wind energie kies ik toch maar voor dat laatste.

Wat zijn de nadelen ?
Ze raken wel eens een vogel of een vleermuis, daar zijn technische oplossingen voor dus dat hoeft eigenlijk niet ( zie link onderaan ) . Plus dat je ze natuurlijk ook alleen plekken neer MOET zetten waar dat een minder groot probleem is.
Ze maken veel lawaai, niet alleen door de wieken maar ook door het resoneren van de complete constructie. Uiteraard is dat te meten maar dan ben je te laat. In Duitsland is de norm al aan gepast naar 1.5 km va bebouwingen … en dat is dan gelijk een probleem. Immers je blokkeert dan ook gelijk alle toekomstige bebouwing voor menselijk gebruik. Op dit moment is de Nederlandse norm nog 500-1200meter maar dat zal met wat bodemprocedures wel snel een eenduidige EU uitspraak krijgen.

Maar hoe vliegen we dan de energie transitie aan?
1: Bespaar energie we zijn echt heel goed bezig in Nederland zie hier het lijstje van de afgelopen 20 jaar waar je ziet dat de laatste 10 jaar ineens een duik maakt. Die trant moeten we stimuleren en versterken. Door goed gedrag te belonen.

Energie achterstandswijken zoals bv Baarn centrum of hoog Baarn moeten aanvullende actieve hulp krijgen immers energie verbruik meet je niet in labels maar in stroom en gas verbruik en die informatie is gewoon toegankelijk voor iedereen. En geeft je een veel beter beeld van de uitdaging.

raar dat dit soort plaatjes nooit in de energie dashboarden staan

Conclusie:
Het grote voordeel van windmolens is dat het de duurzame discussie weer eens opschut … zelf iets doen is altijd nog de betere optie.
Klagen en zelf bakken energie het raam uit laten waaien is de hoofd oorzaak van de zoek tocht naar alternatieve bronnen.

wordt vast vervolgt

Meer verdieping:
Over afstanden en slag schaduw : https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken/windenergie-op-land/milieu-en-omgeving/slagschaduw-0

Het programma pointer heeft een duidelijk verhaal over geslaagde en mislukte RES projecten: https://www.npostart.nl/pointer/31-05-2021/KN_1725049


Vogeldetectie systemen op Zeelands windmolens: https://www.youtube.com/watch?v=Mzq_T0qXLd8 ( nee dat is geen vrijbrief maar wel een echte optie )