We zijn van het gas af

We zaten er al even tegen aan te hikken maar vandaag (1 juni 2022) heeft Tienke de gaskraan definitief dicht gedraaid. Het is best spannend allemaal want in theorie zijn we al jaren energie neutraal maar als je dan ook echt de gaskraan dicht gaat draaien en dat vang net niet meer wil gebruiken.
We waren al van het stook gas af sinds de installatie van de warmtepomp.
Het laatste beetje aardgas wat we gebruikte was voor warm water, daar voor hebben er nu een domme boiler opgehangen van 80 liter. Eigenlijk was 50 liter voldoende om maar voor de ene keer per jaar dat we in bad willen was het krap aan en zou de temperatuur het hele jaar op 65 graden moeten staan … dus maar 80liter genomen die wel gewoon op 55 graden kan blijven staan.
Opwarmen gebuurt tijdens onze solar-piek ( tussen 12:00 en 17:00 ) zodat we bij een zonnige dag 100% eigen energie kunnen opslaan in warmwater.
Of het allemaal van onze 16 zonnepanelen kan gaan we dit jaar zien en als het niet past kunnen we nog 5 panelen toevoegen maar eigenlijk willen we liever nog duurzamer worden ipv als maar meer willen.
Volgend jaar zullen we eens uit gaan zoeken of en hoe de buizen uit het huis gehaald kunnen worden, dan gaat de oude CV ook op marktplaats of naar het energie museum.

het knusse energie hoekje waar tzt nog extra geïsoleerd gaat worden

Over het meten en afstellen van de boiler:
We willen zoveel mogelijk zonne stroom opslaan in de boiler.
Deze domme boiler heeft alleen een thermostaat die we instellen op 55C gemeten aan de kraan in de keuken.
Het compleet op warmen dan de boiler kost 2.5kwh
We meten en logen het eigen verbruik via een voltkracft meet stekker die ook schakel programma heeft.
Daarnaast meten we ook ons water verbruik via de P1Mon De P1Mon water meter (monkeysheet)
Door te meten hoeveel energie er weer in de boilter gestopt moet worden na een douche beurt weet je hoeveel % van de warmwater buffer je gebruikt hebt.

De isolatie kan je meten door de nacht pulsje te bekijken, mijn boiler gebruikt snachts 0,5kwh om het water op temperatuur te houden. Dat is dus een warmte verlies van 1kwh (40%) per dag dus bijna 365kwh per jaar!!
Verbeter punt: Op het lijstje staan dan dus ook dat er nog wel een dikkere steenwol deken om de boiler heen mag.
En wellicht is voordeliger om de boiler nachts niet te verwarmen maar ’s ochtends voor het douchen op temperatuur te brengen, omdat warmte verlies niet liniar verloopt.
Bij een hoge temperatuur is de warmte stroom groter.

Kortom wordt vervolgt: