De energie boeren van Baarn,

Sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 wordt er enorm vergadert over energie, de een vind zus de ander zo. Ondanks de wedstrijd mooie woordjes maken gebeurt er wel degelijk vanalles in ons mooie Baarn. Veel mensen plaatsen zelf zonnepanelen zo ook onze Baarns energie boeren.

Sinds een paar jaar zijn de boeren aan het zuidereind opzoek naar een dubbel functie voor hun mooie grote daken. Zo ook de familie Hengel.

Ze hebben een paar jaar terug al hun asbest daken vernieuwd dus was het tijd voor de volgende stap. Het verhuren van hun daken aan een zonnestroom ondernemer.

Het bijzondere van hun daken is dat ze oostwest georiënteerd zijn zodat 800 van de 1600 panelen al vroeg beginnen met het maken van de ochtendstroom en de andere 800 later in de middag pieken. Hierdoor wordt de levering over een veel breder deel van de dag uitgespreid.

1600 panelen, in hun geval ongeveer 1200 XL panelen aangezien die sneller en makkelijker gelegd kunnen worden. De totale installatie levert genoeg stroom voor 170 huizen die zelf geen zonnestroom op kunnen wekken.

In Baarn hebben we meer dan voldoende daken om al onze zonnestroom te oogsten en dat dit niet exact zuid gesitueerde daken moeten zijn bewijst deze energie boer.

Tip: praat met mensen die zelf ervaring hebben ze willen vaak hun verhaal inclusief de slimme trucjes delen.