Een rondje langs de velden,

Zo nu en dan maak ik eens een rondje op de fiets en kijk in het bijzonder naar de zonnepanelen op huizen en gebouwen. Wat opvalt is dat er opvallend veel boeren hun grote daken vol leggen met zonnepanelen. Nu ben ik in het buitengebied opgegroeid en weet dat boeren bijzonder slimme zakenmensen zijn met veel oog voor hun eigen duurzame toekomst.
Bij een van deze boeren heb ik vandaag een praatje gemaakt en kreeg heldere uitleg over zijn beweegredenen. Het bedrijf van boer Jan staat mooi achteraf in het gehucht Herfte.
De grote vee schuur met melkvee staat vol op de zon waardoor het de ideale plek is voor zonnepanelen.


Maar daarmee is de installatie nog niet klaar … boer Jan heeft sinds kort een mooie kleine 15 meter hoge windmolen achter zijn schuur geplaatst … Het bijzondere van deze windmolen is dat hij klein is en zich zelf op de wind houdt. Verder zijn er veel natuurlijk materialen gebruikt zoals het houten roer en houten wieken. Hierdoor krijgt de molen een vriendelijkere uitstraling.


Het geluid van de molen is op 50 meter afstand niet meer te horen volgens Jan. En als je dichterbij staat is het een natuurlijk geluid dat nog het meeste op het ruisen van de zee lijkt.
Waarom Jan de installatie gebouwd heeft is simpel … geld besparen. Hij maakt genoeg stroom voor 3 bedrijven die in de maatschap zitten zo’n 210.000 KWH .
Waarom een windmolen naast de zonnepanelen ? Als de zon niet schijnt waait het bijna altijd plus dat hij op een grote open vlakte zit dus een beetje bries is er als snel. Voor de subsidie hoef je het niet te doen. De melkfabriek die de molen een beetje sponsort geeft wat extra jaren garantie op de degelijke molen uit Groningen. De SDE vergoeding dekt de kosten van het invullen van de papieren rompslomp.
Het rare van alle regeltjes is dat de molen nog niet mag draaien zodra hij staat immers de subsidie heeft het stempeltje 1 oktober … dat betekent dat hij voor die tijd niet mag draaien … zucht !!
het goede nieuws is dat ik dan weer een goede reden heb om langs te fietsen bij boer Jan om te kijken en te luisteren naar de mooie Groningse molen op het Herfter platteland.

Op de vraag wat Jan verder nog van plan is vertelt hij over zijn grote droom een unieke zonneweide die volledig in het landschap opgaat maar daarover later meer.

Foto via Facebook


Terwijl ik op de fiets stap vraag ik naar die geweldig foto van een prachtige Holsteiner koe in een klaverweide. En dan blijkt dat ook daarover nagedacht is … klaver vangt stikstof weg en geeft een geweldig mooi eiwitrijk voer voor de koeien … Door de klaver te laten bloeien verjongt het zich en krijg je ook een geweldig mooi plaatje. Met een hoofd vol mooie energie vervolg ik mijn weg en ben blij dat er serieuze stappen gemaakt worden om onze eigen wereld leefbaar te houden.