Niets doen is de slechtste actie: Cantons park Baarn

Midden in Baarn bevind zich een geweldig mooie botanische tuin met een mooie historie. En zo als een park betaamd is er ook een mooie grote kas van de architect G.Koelewijn uit Baarn. Het is met name de kas en haar energie verbruik dat het grote zorgen kindje is.

Tijden de renovatie van de het cantons park is er een deel van het budget gebruikt voor het aanleggen van een terras zodat de uitbater meer omzet zou behalen. Echter is de bestemming helemaal geen party centrum maar een kas bij een botanische tuin … het is dan niet erg verwonderlijk dat je daar geen tonnen per maand binnen schraapt aan ruige feesten. En als de winter komt met haar koude dagen dan valt de kas ook niet meer warm te krijgen.

Kortom een verloren zaak … of toch niet?

Stel je zou er graag een gezellige theehuis willen exploiteren wat zou je dan kunnen doen om meer grip op de energie rekening te krijgen?


Ga eens praten bij die andere kas in Baarn … idd die van het bomen centrum.
Hans Blokzijl vertelde ons vol trot dat zijn kas energie neutraal is … hoe doet hij dat?

Meten=Weten, als je niets meet zal de ellende je altijd blijven “overkomen”.
De huurbaas Gemeente Baarn heeft zeer goede meet tools en al jaren lange data over het verbruik van haar gemeente panden leerde ik tijdens een meet overleg met de vorige wethouder Hugo Prakke … wellicht willen ze deze delen met de huurders, dan weten die van te voren waar ze aan beginnen.

Kijk af bij andere seizoen exploitanten zoals strandtenten die zijn ook niet dag en nacht open in het koude seizoen.

Zonnepanelen:
Praat een met de huurbaas ( gem Baarn) of er niet een mooie plek te vinden is voor zonnepanelen, denk bv aan een overkapping achter het kantoor van Hans Knotters, daar kan je zeker 100 panelen kwijt.
100* 400= 40.000kwh per jaar. Als particulier ben je daar zon 50.000 euro voor kwijt dus reken op 100.000 euro als de gemeente dit tip top gaat regelen.

Voor de huurder:
Ga niet in het koudste deel zitten maar compartimeer bv zonnige zuid vleugel, splits die af met een transparant zeil of partij tent.
Vervang de antieke spaarlampen voor LED lampen.
Als je toch open wil blijven maak dan alleen de bezoeker warm met bv een infrarood lamp en vraag daar een vergoeding voor. Als je de lamp via een beging sensor bedient staat hij ook niet voor niets aan.


Zie ook:
Help onze winkel verzuipt in de energie kosten
Meten is Weten in de winkel


Met grote groet Adriaan Voeten
Meten=Weten