De Dag van de warmtepomp 2018

Op uitnodiging van de mannen van Energiek Baarn mocht ik meeluisteren met de experts van de warmtepomp.

Naast de gebruikelijke feestelijkheden was de boodschap duidelijk.

Stop met de schadelijke warmte transport gassen en gebruik natuurlijke gassen. Wat niet echt uitgesproken werd is dat de huidige warmte transport gassen ook een smeermiddel zijn voor de pompen. Dus even snel “freon” er uit en CO2  ( idd CO2 is een prima oplossing ) er in zal wel iets te kort door de bocht zijn?

Het andere pijnpunt was, maak de warmtepomp een betaalbare vervanging voor de huidige CV. Vandaag de dag is een 28kW CV 1000 euro , een soortgelijke warmtepomp is minimaal 10 maal zo duur exclusief de isolerende maatregelen.

In het lab zagen we dat de bekenden airco warmtewisselaars ook de Nederlands markt gaan bestormen met compacte units. Er gaat wel degelijk iets gebeuren.

Voor nu (2018) is mijn advies:

Doe voorzichtig met je oud CV, laat hem schoon maken. En als de monteur loopt te mokken dat het oudje vervangen moet worden zeg dan maar dat je gaat sparen voor een kleine betaalbare warmte pomp

Als je denkt dat je gemeente/overheid het wel even voor je gaat oplossen met decentrale warmte voorzieningen dan kan ik je teleurstellen.
Dat gaat de komende 5 jaar niet gebeuren om de simpele reden. De gemeenten is geen energie maatschappij. Verder moet de regelgeving aangepast worden en dat de meest simpele stappen eindeloos kunnen duren leren we weer van de GAS afsluit soap waarbij je in de ene gemeente X 1.000 euro moet betalen en de andere gratis eindeloos verzegeld kan worden. Het nederlands net staat niet toe dat je een aansluiting met je buren deelt dus ook de gezamenlijke efficiëntere  energie oplossing mag je niet delen.

Kortom als warmte pompen niet je passie is ga dan lekker meten en besparen en hou je knip nog even dicht terwijl de early adopters en nerds zoals ik de hete kooltjes uit het vuur halen.

Meer verdieping:
https://en.wikipedia.org/wiki/R-410A
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koudemiddel