wegwerp energie,

Als je online of in een winkel een nieuw apparaat aangeschaft valt het je op dat je na het uitpakken een enorme berg vuilnis gekocht hebt.
Natuurlijk kan je alle vuilnis proberen te scheiden zodat deze duurzaam vervangen wordt.
De oude stofzuiger/ tandenborstel/ broodrooster gaat in de bak voor elektrische apparaten en als het goed is gaat deze tzt ergens in de wereld door de shredder en wordt ijzer en koper terug gewonnen.
Maar dan moet je speciaal naar het inzamel punt dat zo ver mogelijk weg is dus gooit je het stiekem in de rest vuilbak /zak.


Het bedrukte karton gaat inde papier bak, de plastic zakken en het boekwerk dat niemand gaat lezen gaat in de papier / pdm bak.
Ook bij de PDM bak gaat het fout, China wil al lang geen plastic afval van Europa en ook wordt het PDM steeds slechtere gescheiden. Het gaat zo vaak mis dat de minister zelfs officieel een akkoord heeft gegeven om PDM te verbranden in de energie centrale.

Ons afval is Ons probleem.
Natuurlijk kan je daar heel droevig van worden maar je kan het ook zien als een nuttige brandstof die de noodzaak van veel onzaligere brandstoffen als kolen, bomen, olie kern energie minder momentum geeft. Ondertussen kunnen we blijven inzetten op meer besparing minder verspilling en een einde maken aan het weg foezelen van een probleem door het maar in een ver buitenland te dumpen.

Todo lijstjes voor NL.BV
Beperk het energie verbruik op alle vlakken en meet je rendement en bespreek dat.
Denk na voor je iets vervangt soms kan je nog hele leuke dingen maken van rest materiaal.
Ont-spullen is fijn voor je hoofd … wij zijn geen jager-verzamelaars meer maar verzamelingen-jagers, we zijn paniekerige doorgeschoten.
Los je eigen vuilnis probleem op.

Vuilnis als tweedehands brandstof is duurzamer dan verse olie/gas/steenkool te verbranden.
Vervang de PDM bak voor een energie bak waar je geverfd, hout, plastic, ijzer*, aluminium*, olie, vet, en soort gelijke energie dragers in kan gooien.

*) Metalen zijn een prima CO2 vrije brandstof en/of kunnen makkelijk herwonnen worden