it giet oan met de eigen opwekking

Terwijl de “deskundigen” maar door blijven echoën dat je zonnepanelen in weilanden moeten leggen kiezen de burgers eieren voor hun geld. Onder het mom van EIGENDAKEERST worden de Baarnse daken rap vol gelegd.
De zonnepanelen vliegen als warme broodjes over de toonbank en de warmte pompen hebben een minimale levertijd van 6 maanden, het het lijkt wel alsof niemand meer import GAS uit Rusland wil kopen.
Hier een paar tips om een goede aankoop te doen:
Vraag altijd 2 of zelfs 3 offerte op waarvan er een bij energie firma (ik vraag vaak greenchoice of pure energie voor een alternatieve offerte).
Vraag je locale energie coach mee te lijken met de offertes of vraag een buurvrouw die net zonnepanelen heeft laten installeren om hun ervaring.

Zware brom toon:
Voor de warmte pomp is het super belangrijk te realiseren dat de compressor ( dus nog meer dan de ventilator ) een zware brom ver oorzaak. Hang de buitenunit niet aan de muur van een verblijfsruimte.

Regeltjes:
Vergeet de omgeving vergunning niet als hij buiten hangt. Raar genoeg zal je zien dat de illegale kliko huisjes wel gedoogt worden in je tuin maar dat er tzt opgetreden gaat worden tegen jaloers makende energie bespaar machines … rare jongens die welstand mensen.

Als voorbeeld werd er in Baarn in een straat met 5 aircos een aanvraag voor en warmte pomp afgewezen in een proef aanvraag, en vervolgens toch weer goed gekeurd na een houten omkasting in 2021 adviseerde ik onze gemeente om deze duurzame tsunami voor te zijn met een eenduidige wat willen we wel en wat liever niet regulering (APV).

Ons metenisweten advies is:
Altijd je buren informeren,
Maximaal geluid op de erf grens 40db,
1 meter van erfgrens,
Plaats je buiten unit liefst (inpandig ) onder je car/fiets poort, hij blijft dan schoner en demp ook meer lawaai.
Omgeving neutrale omkasting als hij vanaf de openbare weg te zien is.
Let op de buitenunit wordt nat en druppelt soms wel een emmer condenswater.
Als hij ook een koel functie heeft hou dan minimaal 5 meter aftand van slaapkamer ramen en terrassen .

Dit bespaart je een boel ellende.

Meer informatie:
https://www.google.com/search?q=buitenunit+omkasting
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/23/geluidseisen-warmtepompen-en-airco%E2%80%99s-worden-aangescherpt