Deze zomer is het herfst in Baarn

Deze zomer was de koelste zomer voor de rest van je leven is een opmerking die je bij klimaat realisten steeds vaker hoort. Zelf ons KNMI toonde onlangs een kaartje dat de zomers steeds warmer wordt.

Ik vind het wat zwaarmoedig en denk meer in oplossingen, dus wat kunnen we doen om onze zomers fijn en aangenaam te houden.
Inderdaad bomen planten want dan blijft je tuin lekker koel … In een natuurlijk bos zorgen bomen en struiken en de onderlaag voor een fijne vochtige ondergrond.

De oer beuken van Baarn … als ze eens praten konden


En als het eens mis gaat door te lage grond waterstanden dan zorgt een boom voor een vocht vasthoudende deken met de middelen die hij heeft… inderdaad een fijn blader dekken houd het water beter vast … mits je de bladeren laat liggen .

Tijdens de milieu wandeling die ik regelmatig doe met geïnteresseerden vraag ik vaak, wat is de beste tijd om een boom te planten … antwoorden als voor jaar naar jaar, nu komen dan gelijk. Maar het juiste antwoord is natuurlijk 50 jaar terug of bv 150 jaar terug zo als deze beuken … ik zou zeggen laat een grond en bomen specialist weer eens komen praten over een nog betere biotoop …