Top 10 effectieve bespaar stappen

Je kan je geld maar 1 maal goed uitgeven welke stappen zou jij nemen Adriaan?


0: Kort heftig ventileren en DOE DIE DEUR ACHTER JE KONT DICHT!!
1: Meten is met stip op 1 de belangrijkste stap om te kijken wat je doet en hoe goed je het doet. En dat is helemaal niet heel duur. Weet je bijvoorbeeld niet hoe warm je woonkamer echt wordt dan heb je toch een redelijke klus om je gas verbruik onder controle te houden.
2: Niet verliezen van energie kan je op heel veel goedkope manieren doen. Zet de verwarming in de ochtend een 1/2 graad lager dan de middag. Hierdoor heb je een behagelijker gevoel dan als je dat niet zou doen. Sterker nog als de studeer kamer op 25 graden staat krijg je grote moppers van je pubber kids dat het eng koud is in huis terwijl de thermostaat op een mooie 19,5C staat
3: Okay laten we dan maar eens geld gaan uitgeven , zelf opwekken met je eigen panelen is leuk nuttig en leerzaam. Immers energie die niet elders opgewekt moet worden bespaart een boel gedoe met zonnevelden en windmolens. Verder zal je zien dat j eigen energie opwekken leuk en zeer lucratief is. In het jaar overzicht heb ik eens aangegeven wat het effect is van een huishouden zonder zonnepanelen. De meest duurzame huizen van onze meet club stortte van de goedkoopste naar de aller duurste woningen ondanks hun zeer goede isolatie. Immers ingekochte energie is heel erg duur.
4: Als je die energie eenmaal zelf opgewekt hebt is het natuurlijk leuk om zoveel mogelijk te gebruiken / op te slaan. Energie opslag denkt men gelijk aan dure accus. Maar wist je dat je prima energie in de muren van je huis op kan slaan? Inderdaad door je huis niet te ver af te laten koelen maar op een redelijk constante temperatuur te houden heb je veel minder energie nodig in de ochtend om je huis weer op te warmen.
5: Isolatie meneertje dat is zeker belangrijk, die ouderwetse eerste generatie
dubbelglas in aluminium kozijnen is een verschrikking in de winter. Vaak zit er een knoeperd van een verwarming onder die loei warm is. Hierdoor ontstaat er een nare lucht stroom op exact de verkeerde plekken, koude lucht langs je voeten en rug en warme lucht langs het plafond. Hier door zou je denken aan een slecht geïsoleerde kruipruimte terwijl dat niet de beste plek is om te beginnen met isolatie.
6: Muur isolatie is het andere grote koude vlak, check je spouwmuur isolatie en als het echt slecht is laat het dan door een goed bedrijf nakijken en aanvullen / vernieuwen.
Wat is een goed bedrijf? Praat met mensen die het werk uitvoeren en met de bewoners die het hebben laten doen.
7: Dak isolatie aan de binnen kant is een klusje dat je lekker zelf kan doen.
8: Let op je water gebruik! Er gaat heel veel energie in warm water zitten terwijl het vaak helemaal niet nuttig gebruikt wordt. Korter douchen, schoon maken met koud water is vaak veel beter dan warm water. Handen was je met koud water immers voor het warm is zijn je handen al schoon maar staat de boiler wel te loeien.
9: Kijk als je eenmaal op dreef bent krijg je van zelf inspiratie … laat maar weten welke super tips je nog meer hebt ( Contact )