CO2 waarden; wat is goed en hoe regel je dat ?

Je kent het vast wel … het is koud alle ramen en deuren blijven potdicht en de erwtensoep staat lekker te pruttelen op het vuur … de ramen zijn ondertussen beslagen en je gaat maar eens een lekkere wandeling maken want van da binnen zitten wordt je best duf … Eenmaal buiten leef je helemaal op en zodra je weer binnen komt is het bedompt en muf. De kans is heel groot dat de CO2 waarden in je huis best hoog zijn. Dat is op zich niet gelijk levens bedreigend maar kan op den duur wel voor nare klachten zorgen.

Wat zijn normale waarden?
200 CO2 parts per miljoen (ppm) was in 1700 een normale buiten waarden.
400 ppm is anno 2020 en normale waarde.
In onderstaande CO2 meeting kan je zien wat de CO2 waarden waren toen jij geboren werd …
Atmospheric CO2
Een normale binnen waarde ligt tussen de 420- 800ppm
boven de 1000ppm ga je op de lange duur problemen krijgen.
Boven de 1500ppm neemt je concentratie meetbaar af … dat lijkt best veel maar als je bv gezellig kiest aan het vieren bent met twee raampjes op een kiertje gaat het toch sneller dan je denktVeel gemaakte fouten:
Lang op gas koken gebruikt veel zuurstof en voegt waterdamp en CO2 aan je binnen klimaat toe … als je op inductie kookt is dat probleem over.
Niet ventileren is niet slim, kort heftig ventileren is het advies en laat altijd je ventilatie rooster op minimaal 50% open staan.
Kijk op je hygrometer. Regent het de hele dag en loopt iedereen met zijn natte kleren binnen dan mag hij best een dagje op 80% staan, maar is het droog en staat hij nog steeds boven de 60% dan is er iets mis … mogelijk ventileer je niet genoeg of je hebt lekkage of een natte kruipruimte ?

Als je echt op onderzoek wil gaan kan je voor weinig geld een CO2 meter kopen of voor wat meer geld een mooi klimaat/weer station of en echte CO2 meter kopen.
Onze meters hebben goede ervaring met oa:

aurair ( ~180 -250 euro )

netatmo ( ~160 euro )

Eerdaags ligt deze handheld CO2 meter op de pijnbank en kunnen we de waarden vergelijken. Tzt zal ik hier de bevindingen toevoegen.

handheld CO2 meter ( 20-50 euro )

De blauwe handmeter is ideaal om even snel te meten, hij samplet iedere seconde en houd dat 2 uur uit op een accu lading. Ook is er een voortschrijdend gemiddelde en een overall lucht quartets meting

Meer lezen:
https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012_reg/hoofdstuk-3/artikel-3.5
https://www.rivm.nl/binnenmilieu/binnenmilieu-in-scholen-en-kindercentra