Energie vergelijken hoe doe je dat voor een grote groep?

Een van de moeilijkste onderdelen van het energie vergelijken met een groep is hoe vergelijk je appels met peren en bananen.

De een verwarmt klassiek met aardgas , de volgende heeft zonnepanelen en vind het fijn om zijn jaarlijkse CO2 footprint zo klein mogelijk te maken. De andere heeft al geen aardgas meer of gebruikt nog minimaal en ver warmt met een warmte pomp. En dan zijn er ook nog tal van extra warmte bronnen als hout/pallets/ bio ethanol etc

Allereerst zijn de overzichten natuurlijk bedoelt om met elkaar mee te kijken, hoe doet een super geisolleed huis het en een normaal huis met een warmtepomp of een huis zonder panelen. Dat help je met het maken van je eigen keuzes …

Maar vervolgens willen we toch wel weten wat het handigste is voor het milieu of voor je portemonnee. Voeger vergeleek ik de waarden in geld en koos een realistische kWh uur prijs / gas prijs. Op die manier kan je dus heel makkelijk vergelijken. Maar aangezien de realistische geld prijzen zo snel veranderen is een nieuwe meer universele energie waarde handiger.

Officieel meet je energie in joules maar dan krijg je grote rare getallen waar niemand een idee bij heeft dus hou ik het voorlopig op kwh … en voor de fans van oud vertrouwd blijf ik natuurlijk ook nog gewoon de gas stroom geld grafiekjes maken.

Kortom , al doende leert met en wie weet vinden we later een nog veel slimmer vergelijk. Alle ideeen zijn welkom … immers samen ben je slimmer 😉