Warmte pompen toch niet slechter voor het milieu

Afgelopen week had TNO haar onderzoek af en kwam tot de conclusie dat warmte pompen niet slechter zijn voor het milieu dan bv een CV … nu hoor ik je zeggen dhuuuu.

Ik ben dan altijd benieuwd naar de sommetjes achter de bewering… dus

Een CV en een WP moeten gemaakt en vervoerd worden uit soort gelijke materialen en fabrieken. Daar gaan we geen grote verschillen vinden.
Een CV verstook GAS en zolang dat geen H+ is zal daar CO2 bij vrij komen.
Een WP verstookt elektra , als dat geen groente stroom is komt daar ook CO2 bij vrij, ware het niet dat een redelijke WP een jaar remanent heeft van 400% en dus 300% minder energie verbruikt dan hij qua stroom nodig heeft ( hij haalt de warmte uit de buiten lucht )
Tot zover is duidelijk … maar dan:

Een WP heeft een koude middel dat (NOG) niet CO2 neutraal is , in de meeste gevallen is dat R32.
1KG R32 heeft een CO2 equivalent (GWP) van 660 dus als er 1,5kg koude middel in je WP zit dan is dat ongeveer zo slecht als 1000kg CO2. Gelukkig hoort het netjes in je WP te blijven voor het warmte transport, en als je hem netjes laat recyclen gebeurt er niets mee. Maarrrrrr stel dat deze 1000kg CO2 in het milieu terecht komt dan is dat net zo slecht als het verbranden van 600M3 aardgas.

Conclusie: als je je wp netjes laat afvoeren als hij defect is bespaart je nog eens 600M3 tov de duizenden kubieke meters aardgas die je al bespaarde met je warmte pomp.

Meer verdieping:
https://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming_potential
https://www.tno.nl/nl/newsroom/2023/05/milieuprestatie-warmtepompen-beter-cv/