Warmte pomp versus warmte panelen

Case: we gebruiken nog 750M3 aardgas voor douche , en CV en willen dat volgend jaar halveren. Let Op we willen dus niet perse van het gas af maar we willen wel graag veel minder aardgas verspillen.

Ik pieker al een tijdje over een verstandige manier van water warm maken met behulp van de buitenlucht. Een van de manieren is een lucht water warmtepomp. Een andere beproefde methode is een warmte paneel of heatpipes .
De werking:

Een warmte paneel oogst zonne stralen en maakt daar een buffervat van bv 100 liter water mee warm. De techniek is redelijk simpel een buitenspiraal wordt opgewarmd door licht. Een simpel “CV” pompje oogst het verwarmde water als de buiten lus warm genoeg is. Hiermee kan je vrijwel het hele jaar je warme water voorverwarmen zodat de Combi CV het water veel minder of zelfs helemaal niet hoeft op te warmen. Als er energie genoeg geoogst is kan je ook de CV helpen.

Plaatje via nafit

Pro’s
– Oogst zonlicht
– Simpele techniek
– Minder onderhoud
– Relatief goedkoop
( terugverdientijd ca 5 jaar )

Con’s
– Kan geen energie transformeren naar een hogere temperatuur dan de geoogste energie.


Een zonnepaneel/ warmtepomp transformeert warmte van uit een bron ( hier buiten lucht ) naar een hogere temperatuur door middel van compressie. Je hebt daar een compressor voor nodig die redelijk veel energie gebruikt maar wel veel meer energie kan oogsten uit de relatief koude buitenlucht dan een warmte paneel. Ook kan je het convector paneel her gebruik voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Waardoor je een PVT paneel gebruikt en dus gelijk stroom maakt.

Pro’s
– Oogst straling (zonlicht) en geleiding voor zowel warmte als stroom.
– Kan energie transformeren waardoor je ook s winters meer energie uit de buitenlucht kan halen.
– Geen lawaai van buitenunit !!

Con’s
– Veel lastige/ complexe techniek
– Meer onderhoud
– Duur terugverdientijd ca 16* jaar in dit geval.

Meer weten:
https://volthera.nl/berekenen/berekenen.php
http://nl.documents1.nefit.nl/download/pdf/file/6720816668.pdf