Adriaan, het wordt echt te warm in ons kantoor!

Ik kreeg een mailtje van een Baarnse ondernemer met de vraag: “Adriaan het wordt echt te warm in ons super geïsoleerde kantoor, wil je even komen kijken?”
Ik kende het pand want ik wonde er als electronica student tegenover en wist dat ze “in een koelcel” werkten, isolatie was het probleem niet … of uh eigenlijk juist wel.

Isoleren isoleren en nog eens isoleren luid vaak het advies en dat is ook echt heel erg verstandig maarrrrrr als je bijvoorbeeld op de plek van de oude koelcel een kantoor maakt met super goede isolatie krijg je zomers een ander probleem. Namelijk je hebt niet heel veel warmte buffer als in de dikke stenen muren. Als er een briesje van 28C door je pand waait is heel snel 28C doordat het isolatie materiaal bijna geen warmte opslaat.
En als je twee mooie licht koepels in je dak laat zagen heb je geweldig mooi licht om te werken maar als je er onderdoor loopt brand het zonnetje gelijk op je bolletje.
Als je het niet erg vind om zomers geen licht te hebben door de koepels kan je ze van buiten af isoleren met een doek bv:

En met verstandig ventileren komen je ook heel ver,
Hoe werkt verstandig ventileren?
Kijk altijd eerst op de buiten thermometer en vergelijk de waarde met de binnen thermometer. Als het buiten warmer is dan binnen dan laat je de boel NIET lekker door waaien want dan wordt het kantoor ook echt net zo warm als buiten.

Wil je de hele zomer door werken op je kantoor overweeg dan een lucht lucht warmtepomp die ook goed kan verwarmen en plaats een paar zonnepanelen op je kantoor. Als de zon lekker schijnt pompt de warmte pomp de warmte weer naar buiten en in de winter verwarm je je kantoor goedkoper met je airco ( mits hij tot -5C kan verwarmen ) dan met je oude CV. zie: Column 2022-1 de Airco verwarming.

Kortom,
Koop een binnen buiten thermometer ( 15 euro bij de lidl )
Overweeg een lucht-lucht warmte pomp ( 2000 euro incl installatie )
En voeg nog wat zonnepanelen toe op je platte dak als je de ruimte hebt zodat je je niet schuldig hoeft te voelen voor je airco in de zomer 😉