Grond gebonden zonneparken zijn zooooo 2020

Wat ooit eens een goed idee leek is nu al weer achterhaald. Zonnepanelen horen steeds vaker op daken of creëren nieuwe ruimten door Multi functioneel gebruik als transparant dak oven een parkeerplaats of sportveld.
De Lowlands parkeer plaatsen zijn een prima voorbeeld.

Maar ook in Enschede staat al een tijdje een overdekte parkeerplaats als voorbeeld te pronken.
Boven de parkeer plekken worden nu transparante zonnepanelen geplaatst … een dikke win win dus voor de natuur en de energie transitie.

Ook in Baarn is er een soort gelijke mogelijkheid, namelijk bij de ijs/skeeler baan zijn er ideeen om zonnepanelen te plaatsen. Op dit moment denkt met nog aan oude grond gebonden panelen maar wat zou het mooi zijn als er letterlijk een UPGRADE plaats zou vinden in de oude ideeen en over gegaan wordt tot panelen boven de baan of anders panelen waaronder andere activiteiten plaats kunnen vinden?

Verder hoop ik dat we afstappen van “postcode roos” constructies waarbij de goed willende twijfelaars veel geld steken in een dure risico volle investering onder het mom van toch duurzaam doen. Effectief ben je en investering kwijt, krijg je van het project nauwelijks rendement doordat er veel te veel overhead is en soms zelfs een negatief rendement ( vernam ik van een deelnemer ) .
Alleen via een belasting truukje kan je wat geld terug krijgen maar dat is een sigaar uit eigen doos immers die belasting betaal je zelf via de duurzame opslag. En als je zelf al 100% terug levert krijg je ook dat niet meer terug … kortom niet doen is ons advies !

Voor de baarse ijs/skeelerbaan zou een koppeling tussen een paneel adopteren die jou jaarkaart voor jou verdient en/of een vermelding met jou (bedrijf) naam een geweldige leuke actie zijn … kortom stop met “oud denken en doe eens creatief” dat is ook een prima motto voor de komende verkiezingen 😉