Energie advies 2.0

Goed dat van de led lampen, inductie koken, isolatie en zonnepanelen snappen we nu wel … maar dan ?
Dat was vandaag letterlijk de vraag van Rens. Zelf is hij expert op het gebied van solar carports en oplaatpunten in het fietsen hok.
De afgelopen jaren heeft hij zijn mooie grote huis duurzaam verbouwt en is toe aan de volgende stap. Of ik even langs wil komen voor “een koffie gesprekje?”

Het was geweldig mooi weer en na 5 minuten fietsen sta ik voor zijn huis.
Ik zet mijn fiets bij het wagenpark waar de E-auto aan het bij tanken is.

Aan de voorkant ( zuid kant ) zijn de zonneluifels zover naar beneden dat je niets meer kan zien. Ze hebben even aan screens gedacht maar vonden ze te duur en twijfelen of het echt heel veel scheelt.
Ik val met de deur in huis , nog voor er gevraagd wordt wat ik in de koffie wil, vertel ik over onze rolluiken en dat ze veel beter werken dan we al gedacht hadden. Ze isoleren tegen warmte en koude. Bij heel warm weer hou je de zon kant dicht en de schaduw kant open en bij koud weer het om gekeerde …

Zwart graag, de koffie.

In de gezellige tuin kletsen we verder, naast ons is een fijne loft die volledig op stroom draait. Dus warm water en verwarming. Of dat verbruik wat omlaag kan ?
O zeker wel, overweeg een lucht lucht warmte pomp van een serieus merk dit een hoog S-COP heeft bij koud weer. Zet de buiten unit op het zuiden als je wil gaan verwarmen, het liefste op de grond en niet op je dak wat de compressor geeft een lage brom toon die door de hele constructie gaat als je pech hebt.
Een moderne WP neemt 1000-1500watt van het stopcontact en maakt daar 3-400% meer warmte mee door die uit de buiten lucht te lenen. Dus als je aansluiting een paar e- kachels aan kan overleeft ij zeker een WP.
In het woon huis met al haar vloer verwarming kan je fijn een hybride warmte pomp naast de CV hangen dan zal die het merendeel van alle warmte kunnen leveren met heel soms een klein beetje hulp van de GAS CV als hij bv moet ontdooien in een strenge winter ochtend,
Mij koste dat dit jaar nog 20M3 gas vertel ik met een rood hoofd 😉 maar komende winter moet dat nu opgelost zijn vertel ik er gelijk achter aan. 20M3 gas voor dit hele jaar vraagt Rens met een verbaasde blik.

We kletsen nog wat verder en Rens laat zijn e-bike oplaat box zien die hij bij steeds meer bedrijven monteert. Ja anders nemen ze de accu’s mee naar binnen en dat is toch wel een dingetje met brand gevaar. Laat ze lekker in een solar powered fietsen stalling op. Als er toch een e-bike accu in rook opgaat kan je dat beter buiten hebben.
Ik adviseer een rook melder in je fietsen hok want ruim voor de boel afbrand staat het hok al vol rook …

Ik fiets terug naar mijn 0 op de meter huisje met een hoofd vol leuke ideeen over de vervolg stappen die we kunnen maken …