Een bakje koffie in het cantons park

Ik kom bijna dagelijks in het park en zie het langzaam weer tot leven komen met prachtige planten, struiken, en bomen. Ook zwammen en mossen vinden er hun plek. Ecologisch gezien gaat het steeds beter met het Cantons Park; afgelopen zomer waren de grote jagers weer terug in de vorm van libellen, wat aangeeft dat het beter gaat met de insectenpopulatie. Dit gebeurt alleen als de plantenrijkdom goed in balans is, en dat is zeker het geval in ons mooie Cantons Park.

Hans vertelde dat ze op kantoor de jaarlijkse post voor het opruimen van bladeren missen, wat nu veel beter is door slim om te gaan met oude bladeren en gesnipperd hout.

Het beheer vindt plaats vanuit het mooie beheerdershuisje en de bijbehorende loods. Ik heb even koffie gedronken met Hans; als collega’s in duurzaam parkbeheer weten we elkaar goed te vinden, zowel voor mooie bomen en planten als voor duurzaam beheer en het luisteren naar mooie vogelgeluiden.

Hoe kunnen we nog duurzamer zijn op het gebied van energie? Dat was dit keer het onderwerp. Het platte dak biedt genoeg ruimte voor oost/west-zonnepanelen, waarmee we effectief energie kunnen opwekken om de accu’s van het gereedschap op te laden en een warmtepomp aan te drijven, zodat de oude CV in de toekomst bijna overbodig wordt. Een lucht-lucht warmtepomp kan heel snel en efficiënt de lucht verwarmen in plaats van de muren, terwijl de resterende energie kan worden opgeslagen in een warmwaterboiler om gasverwarming te vervangen.

Dit, samen met de zonnepanelen, kan de aardgasrekening meer dan halveren. Op termijn kunnen we ook slimme infraroodpanelen overwegen in de werkplaats, zodat daar de verwarming tot een minimum kan worden beperkt.

Op korte termijn zou ik deurdrangers plaatsen om onnodig openstaande deuren te voorkomen, en de thermostaatknop in het kantoor verwijderen, aangezien deze de temperatuur van de CV-thermostaat beïnvloedt. Vervang deze door een slimme thermostaat die op afstand kan worden bediend en geprogrammeerd.

Meten is weten. Door de energiebesparingen inzichtelijk te maken zonder verlies van comfort, kunnen we ideeën genereren en gesprekken voeren die een grote impact hebben op onze totale duurzame voetafdruk.


Mijn duurzame boodschappen lijstje zou er zo uitzien:

Deel 1: doel halvering energie verbruik:
Zonnepanelen oost/west zoveel als er op het platte dak past
Slimme thermostaat en echte thermostaat knoppen ( in het kantoor altijd open)
Duurdrangers en een mooie zandzak als deur stopper 🙂
Warmwater boiler in de keuken ( is ook een duurzame energie opslag )

Deel 2: doel van het aardgas af
Lucht lucht warmte pomp
Infrarood verwarming in de werkplaats die jou alleen verwarmt als je er werkt
Vorst beschermers

Adriaan Voeten
Meten=Weten