Help mijn ramen worden nat

Nu het ineens kouder wordt merken sommige “meters” dat er ’s ochtends wat water op de vensterbank ligt. Dit was vroeger heel erg normaal en waren de kozijnen er ook op ingericht met een aluminium “vang strip” die het condenswater afvoeren door twee lek geultjes in je kozijn. Maar sinds de HR++ glas hebben zijn we dit effect een beetje vergeten tot het weer ineens heel koud wordt in de herfst.

Waar komt dit water vandaan ? In lucht zit water opgelost. In je kamer is dat hopelijk rond de 60% bij 19C. Warme lucht kan meer vocht absorberen dan koude lucht waardoor het water in de lucht bij het “condenspunt” (14C voor ons voorbeeld) neerslaat op een koud oppervlak …

Het condens punt van ons voorbeeld is 14C. Ha zal je denken zo koud wordt mijn kamer nooit. Je kamer misschien niet maar je oude dubbelglas wel als je ook nog kunstof isolatie plissé hebt .
Kunstof gordijnen nemen geen vocht op, vandaar dat je dit probleem minder zal hebben bij gebruik van ouderwetse vocht absorberende gordijnen … die absorberen het vocht uit de lucht en geven dat later weer terug. Probeer het maar eens door bv een wollen deken voor de ruit te hangen als het heel koud is.

Een andere manier is even goed kijken of je dubbel glas toch niet aan vervaningen toe was … en dan laten vervangen voor Hr++ eventueel met een ventilatierooster in de ruit ( wordt boven op je ruit gezet ipv glas ) immers je moet wel zelf zorgen voor goede ventilatie waardoor dit probleem een stuk minder wordt.

Heel vroeger deden we de luiken dicht waardoor de ruiten veel minder koud werden. Tegenwoordig doen we dat met rolluiken die super geïsoleerd zijn dan hou je de kou letterlijk buiten.

Tip: heb je nate ruiten meet dan eerst je luchtvochtigheid. Als die erg hoog is ventileer je niet genoeg. Goed ventileren is kort maar heftig ventileren dus niet de hele dag het raam open dan worden de muren koud en moet je veel bij stoken. Dus kort alle oude lucht vervangen voor verse drogere lucht.

Ja natte ruiten:
Grote oude dubbelglas ramen.
Super geïsoleerde kunststof kozijnen maar Geen goede ventilatie meer.
isolerende kunststof plissees voor verouderd dubbel glas

Nee geen natte ruiten:
Hr++ glas in hardhouten kozijnen
Nee ik ventileer goed
Nee geen grodijnen en goed ventileren
Nee rolluiken