De energie Column van Adriaan (2022-1)

Wat we van Max Verstappen kunnen leren is … het is niet voorbij tot het voorbij is.
Tot mijn grote verdriet zie ik dan onze gezamenlijke doelstelling om in Baarn in 2030 energie neutraal te zijn is verwaterd naar een zo veel mogelijk energie neutraal.

Maar is het wel zo onmogelijk om energie neutraal te zijn ?
Baarn kent verschillende koplopers die ook nu al energie neutraal zijn of in ieder geval al financieel op 0 euro uit komen …
Laat ik mij zelf maar als voorbeeld nemen, dat praat lekker makkelijk.
Wij ( Tienke en ik ) vinden ons zelf duurzame mensen, Tienke verkoopt geweldig ,mooie noorsetruien die meer dan 10 jaar mee gaan. We hebben een eigen smul bos gemaakt van een stukje weiland.
Sinds 2014 hebben we zonnepanelen op ons huis en leveren sinds die tijd stroom terug aan de buurt als we het zelf niet nodig hebben. En inderdaad als we zelf geen stroom maken vragen we onze uitgeleende energie weer terug van een kerncentrale of kolen of gas centrale. Gemiddeld leveren we 2000kWh terug zonder het te gebruiken voor verwarming.
De tweede stap die we deden was zelf isoleren met gewone klassieke piepschuim plaatjes. De ramen waren al HR+ glas maar om onze warmte ruimte “de woon leef kamer” nog beter te isoleren plaatste we geïsoleerde rolluiken, die zijn lekker stil en isoleren ook nog eens heel erg goed in de zomer en de winter. Daar mee besparen we 30% van ons gas verbruik.
Aangezien we bijna geen geld terug krijgen voor het teveel geleverde stroom hebben we die gebruikt voor het tijdelijk verwarmen van tijdelijke verblijf ruimten. Hierdoor komen we op 0kwh en 600-800 M3 gas uit per jaar …
De laatste stap namen we door een hybride warmte pomp te instaleren en zodoende 400% rendement te halen ten opzichten van de klassieke elektro kacheltjes. Op dit moment is de prognose voor dit energie jaar we geen geld kwijt zijn voor het gebruiken van energie. Ik hoop dat ons voorbeeld en doorzettingsvermogen een inspiratie is voor velen. Immers het is niet over voor het voorbij is !!

De energie Tips van Adriaan:
Heb je een oude CV, laat die dan lekker hangen en zet er een hybride warmte pomp naast die berekend zelf wat het voordeligste is, warmte uit gas of uit de lucht halen. De kosten van een kleine warmte pomp is netto rond de 2500 euro.
Heb je een dak of een afdak of een schuurtje of een carport dan loont om zonnepanelen aan te schaffen, de oude verhalen van te veel schaduw en niet pal zuid zijn achterhaald door de techniek, vandaag de dag kan je met 4 panelen alle stroom opwekken voor normaal gebruik. Uiteraard is het verstandig om gelijk de maximale hoeveelheid panelen neer te leggen aangezien het werk een groot deel van de kosten is.
Wil je het zomers koel houden en ín de winder warm overweeg dan rolluiken.
En de laatste tip is wellicht het nuttigste, praat met mensen in jou buurt die zelf ervaring hebben en dus het echte eerlijke verhaal kennen.

Een duurzaam 2022 gewenst
Adriaan Voeten
MetenisWeten