Zo veel mogelijk energie neutraal in 2030

Het staat er echt in ons nieuwe coalitie akkoord, we willen in Baarn zoveel mogelijk energie neutraal zijn. Vroeger wilde we nog energie neuraal zijn in 2030 maar daar drijven we vanaf … hoezo dat komen ?
Kort na het klimaat accord in Parijs werden mensen wakker en verzonnen we dat we dan echt iets moesten gaan doen om dit doel te bereiken.
Veel particulieren waren al gestart en mensen die hulp nodig hadden konden die krijgen van Energiek Baarn. We gingen zoals echte techneuten betaamd lekker aan de slag met dingen … maar wat miste waren de doelen en dus ook het bijhouden van die doelen.
Als je het een gezamenlijke reis zou noemen zou je het een route kaart noemen ( roadmap). Je weet waar je bent en je welke dag wil zijn zodat de rit binnen de afgesproken termijn zou kunnen doen.
Nu vele jaren later weten we nog steeds niet waar we staan maar dat we het niet gaan halen lijkt al wel bekent.

Tijd om de getallen we bij te pakken:

Wat zien we hier ?
Het bovenste lijntje zijn de getallen van Baarn die niet in de buurt komen van de best case of zelfs de worse case scenario… ik noem het maar scenario Griekenland jaar 2200.
Er zijn twee lange lijnen naar 0, de ene is de route 2030 de andere naar 2050.
Het korte lijntje is de route die we nu rijden…
Hier kan je de getallen van Baarn zien die we al jaren kennen maar schijnbaar nooit iets me gedaan hebben zie: De getallen van Baarn

Ik kan er veel van vinden maar dat gaat het verleden niet aanpassen, het is dus echt tijd voor een nieuwe reisleider die wel een idee heeft waar we naar toe gaan lijkt mij ?

Hoe dan?
De route bijhouden en zichtbaar maken ( Baarns klimaat dashboard )
Stappen nemen die NU werken en in de toekomstige weg plaveien (scope 3 jaar ).
Kijk een beetje vooruit … zeg maar 3-5 jaar max en als iemand denkt dat hij de toekomst wel kan voorspellen zie ik graag zijn energie plan uit 2010 dit aan geeft waar we nu zijn.

Met grote groet
Adriaan Voeten
Meten=Weten