Op de thee bij een meter

Afgelopen weekend gingen we met een clubje ge interesseerden op de thee bij Lianne .
Samen met haar man bouwde ze een droomhuis dat volledig voldeed aan hun eigen woon wensen.
Wat opviel toen we binnen kwamen waren dikke muren 50 cm dik okay eigenlijk 49 cm verteld Lianne … maar zeg maar zon 20 cm dikker dan een jaren 70 huis. En inderdaad dat is eigenlijk volledig isolatie materiaal. De stenen van de muren zijn de warmte buffer/opslag anders zou het heel erg warm kunnen worden in huis vertelt Lianne.
De verwarming staat al een maand uit doordat de zon genoeg warmte brengt en soms zelfs gedempt moet worden door “shutters” . Midden in de buiten muur van woon kamer is een prachtige 3 etage hoge licht zuil die de eigenlijke warmte bron is voor dit bijzondere huis.

Warmte bron de ZONDe boring in de voortuin is niet meer dan een backup in de winter en een heel klein beetje koeling in de zomer.
De 3de warmte bron is de gezellige open haart, een passie de mee kwam uit hun vorige huis. Maar echt vaak staat die niet aan aangezien de koude periode hun huis volledig voorbij gaat, iedereen loopt in een t shirt, simpelweg omdat het alleen al met de warmte van de zon 21,5 graad is. En dan is de behoefte om ff lekker bij een knapperende ( water gekoelde ) open haart te gaan zitten een stuk minder.
Inderdaad water gekoeld, als de haart ook nog eens bij droeg aan de temperatuur in huis wordt het veel te warm. Nu gaat de warmte naar het warmwater buffervat.
Alles in het huis word gemeten en bestuurd met Home Assistance een opensource besturingssystem die door meer meters is omarmd .
De tijd vlieg en menig meter is wat laat voor het avond eten weer thuis met een hoofdvol inspiratie en een nog beter beeld van de meters die mee deden aan dit thee kransje.

Dank en op naar de volgende ontmoeting 😉