Help mijn omvormer stopt bij mooi weer

Langzaam maar zeker ga je horen dat omvormers heel soms stoppen met leveren op erg mooie zonnedagen. Hoe komt dat ?

Afgezien van technische problemen kan het ook een simple overaanbod in jou wijk zijn. Zodra een omvormer stroom gaat leveren aan het net maakt hij de spanning een beetje hoger dan het net is zodat de stroom “terug het net op vloeit”.
Maarrrrr als de spanning te hoger word dan 250 volt grijpt je omvormer in omdat anders je apparaten thuis stuk gaan of sneller verouderen. Je kan dus niet eindeloos blijven verhogen.
Sommige slimme meters geven de spanning weer, het is handig om daar als eerst naar te lijken als je omvormer stopt met leveren en niet meer kan synchroniseren.

In de meeste stadswijken is dat geen enkelprobleem omdat het merendeel van je buurtjes niet of nauwelijks terug leveren. Maar als je achteraf woont of in het energie slimme buitengebied komt dat steeds vaker voor …

Wat kan je er aan doen?
Zet je zonnepanelen op je huis fase ( als je drie fase hebt ) hier door kan je eerst zelf je eigen energie gebruiken en stijgt de spanning veel minder snel dan in de onbelaste terug lever fase.
Zet je boiler, vaatwasser, wasmachine/droger met een tijdschakelaar aan voor de dagelijkse piek van zonnepanelen. Hier door ben je sowieso slim bezig door dat je buiten de meter om gebruikt en je energie lekker lokaal gebruikt.

Moeten we aan de thuis accu ?
Nee nog lang niet er is nog steeds een enorm te kort aan zonnestroom afgezien van een paar hotspots. Thuis accu’s worden nu gehyped in België door slim lobby werk.
Maar binnen afzienbare tijd zal het gebruik van lithium en andere schaarse materialen net als biomassa op het lijstje pijnlijke blunders komen te staan.
Er zijn wel proeven met zout accu’s maar die zijn nog lang niet nodig en zitten nog in de ontwikkelfase.
Kortom hou je hand op de knip en los het slim op door je douch water warm te maken op een slim moment.

Voor experts only:
Als het wisselen van de fase niet werkt en je geen boiler of soortgelijke groot gebruikers op de lever groep kan zetten zou je de afschakel spanning iets kunnen verhogen. In het menu van en omvormer kan je soms de afschakel spanning aanpassen.
Doe dat aleen als je verstand van zaken hebt en verhoog niet boven de 253volt !