Hoe werkt teruglevering?

Adriaan hoe werk teruglevering nu eigenlijk? Als je stroom gebruikt komt de energie ( stroom is eigenlijk gewoon energie ) dat via je meterkast via de slimme meter naar je apparaat.
Je hebt een kacheltje van 1000 watt, de slimme meter gaat dan meten hoe lang er 1000watt gebruikt wordt door je kacheltje .. stel dat is 1 uur. De meter notert 1000watt a 1 uur = 1kWh =0,21 cent.
Goed we zetten de kachel uit en schakelen de zonnepanelen in … die leveren voor het gemak 1 uur 1000watt na een uur geeft de slimme meter aan dat je 1kWh teruggeleverd hebt.
En dan nu allemaal te gelijk,
De kachel staat 1 uur aan op 1000 watt, en de zonnepanelen leveren 1000watt terug … er zal dan geen overtollige energie terug lopen naar het net en de meter heeft deze energie dan ook niet gezien.


Maar nu … stel de zonnepanelen leveren 30 min 2000watt en daarna niets meer ivm een regenbui … de kachel gebruikt 1000 watt dus het eerste 1/2 uur loopt er 1000watt via de teruglevermeter naar het net. Vervolgens loopt er 30 min energie via de lever teller naar de kachel. Op de teller staat nu 0,5kWh leveren en 0,5kWh gebruik.
Door de saldeer ( = vereken ) regeling zal de energie boer deze waarden tegen elkaar wegstrepen en het overschot in rekening brengen.

Letop dat als je teveel terug levert de vergoeding geen 21 cent meer is maar varieert tussen de 3( eneco ) – 11 (greenchoice ) cent per kwh … het is dus interessant te kijken wat je terugleververgoeding is als je heel veel veel terug levert per jaar.
De meest gehoorde vraag: maar als het salderen stopt of minder word vergoed dan is het dus zaak eerst je eigen gemaakte energie op te maken en dan pas via een groen energie boer terug te leveren die wel win investeren in duurzame energie 😉
Tip: Leer je nu vast aan om overdag te wassen en eventueel s middags al elektrisch water en je huis voor te verwarmen zodat je na zonsondergang minder energie nodig hebt.

In het bovenstaande plaatje zien we de zonnestroom die wij in 2019 gemaakt hebben (= 3348kWh) gemeten door de omvormer zelf. Maar mijn slimme meter ziet maar 2488 kWh, dat betekend dus dat we 860 kWh buiten het net om gebruikt hebben … Als je heel nauwkeurig gaat meten zal je ook wat eigen vermogen van de omvormer tegen komen.

Uitdagingen voor de toekomst, dit werkt alleen zo als je het huis op dezelfde fase aangesloten hebt … heb je de zonnepanelen op een andere fase aangesloten dan loopt alle stroom altijd via de (slimme) meter … en ontstaat er natuurlijk weer een boel gekissebis bij de minister die dit een beetje over het hoofd zag 😉