Energie verbruik van onze meetgroep 2021

Hoewel het natuurlijk geen wedstrijd is merk je toch een klein beetje spanning aan het einde van het jaar … waar zou ik staan ten opzichte van de andere meters. En hebben de aanpassingen echt zoveel effect als gehoopt.

De eerste grafiek een het totale vergelijk overzicht van de huizen, waarbij we de kosten voor GAS en STROOM omrekenen naar verbruiks kosten. Dit jaar gebruiken we 99cent voor gas en 25 cent voor stroom en 3 cent voor veel teveel terug geleverde stroom.

Frank, (tussen woning 1990, 3 personen) is midden 2021 begonnen met zijn aanpassingen onder andere zonnepanelen, radiator knoppen tussen deur in de gezellige warmte leef woon kamer/keuken.
JanH 2 onder 1 kap, bouwjaar 1938, 2 onder 1 kap. Dit jaar spouwmuren laten isoleren en vernieuwen gas cv ketel. Jan dit jaar een mooi verbeterplan gemaakt dat rustig stap voor stap uitgevoerd wordt waarbij hij niet over 1 nacht ijs gaat. Voor een groot gezin doen ze het echt niet raar ( plaatje energie pp volgt hier onder )
Marijke (vrijstaand 2010, 2 personen) heeft een geweldig mooi open huis daardoor is het lastig de warmte beneden te houden. Ze hebben zonnepanelen en een grond warmte pomp plus een E auto … die lust wel een paar kilowatt-en.
Rico (hoek appartement, 2000, 2 personen ) heeft een mooi appartement en is druk bezig te verduurzamen, lampen nieuwe CV en een slimme thermostaat helpen daarbij enorm.
Carla (hoekhuis 1960, 2 personen ) heeft een bedrijf aan huis, ze is heel erg precies op welke ruimte warm moet en welke niet. De nieuwe zonnepanelen doen hun werk. Carla is een goedvoorbeeld voorbeeld hoe je met bewust gedrag kan besparen.
Thon ( tussen woning 1970, 1 persoon ) vind het leuk om zo minmogelijk gas te gebruiken maar gaat echt niet in meer de kou zitten . Dit jaar komt er een hybride warmte pomp die wat meer energie gaat oogsten dan de e-kachels die hij nu vaak gebruikt. (Hier is zijn verhaal te lezen)
Gertjan (losstaand huis, 1970, 2 personen ) is onze isolatie man, ook dit jaar heeft hij nog wat extra isolatie aangebracht in de kruipruimte. Naast een dak voor zonnepanelen en overal LED maakt hij zijn extra stroom op met een mooie e kachel in de woon kamer.
Frits ( hoekwoning, 1990, 2 personen ) heeft een trimsalon in de kelder en gaat volgend seizoen iets kleiner wonen, hij is al druk aan het isoleren met rest materiaal. Frist is een bijzonder duurzame meter die vrijwel alles kan repareren.
Jantijmen (hoekhuis 1950, 2 personen) is een groot voorbeeld van duurzaamheid dit jaar heeft hij een e-auto aan de thuis lader en deelt deze in de buurt zonder de auto was hij vrijwel zeker in de top 3 gekomen. ( Hier is zijn inspirerende verhaal te lezen )
Adriaan ik zelf dus ( tussen woning 1970 ) sinds 3 maand hebben we een hybride warmtepomp, we waren zeer sceptisch maar zijn om, warmte uit de buiten lucht terug pompen is veel goedkoper en een makkelijke manier om bijna geen aardgas meer te gebruiken. ( Hier het verhaal over de warmtepomp )
JanP ( vrijstaand huis 2010, 2 personen) zonnepanelen en normaal duurzaam leven doet het al jaren goed voor Jan.
LEO 2 onder 1 kap bouwjaar 2001 Label A, 4 persoenen, heeft veel zonnepanelen en is druk de balans te vinden tussen goed ventilatie en een goed CO2 waarde. Dit jaar heeft Leo veel ruimten verwarmt met de over gebleven stroom van zijn panelen om zo doende veel minder gas te gebruiken. Leo is ook bezig met een hybride warmte pomp voor 2022.
Cor vrijstaand huis 2010, 2 personen is een koploper met zijn grote zonnedak. Hij maakt genoeg stroom voor zijn hot tub die de hele zomer aan staat om lekker te ontspannen na het werk of de hardloop trainingen. Cor houd van zijn gezellige houtkachel die regelmatig aan staat ( hij verstookte ca 250 euro niet mee gerekend )
Dit jaar zijn er twee lucht / lucht airco’s geïnstalleerd die behalve soms eens koelen als het echt te heet is deze winter het huis heerlijk warm houden. Het overschot aan energie gaat volgend jaar in de e-auto
Nico vrijstaand huis1960, 2personen, Nico is een echte knutselaar hij probeert alles zelf uit, heat pipes, windmolen, palletkachels ( die hebben we niet mee geteld ) , veel zonnepanelen. nu is hij bezig met zonnepanelen die de zonvolgen.
Madeleine tussen woning 1950, 1 persoon door de dakopbouw van de buren heeft ze haar panelen aangepast met een nieuwe omvormer en optimizers/ mini omvormers.
Madeleine is super duurzaam niet alleen met energie maar ook met drink water.
Volgend jaar komen er mogelijk nog wat zonnepanelen bij en gaat de gasplaat er uit in ruil voor een inductie.
Lianne los staand huis 2020, 4 persoenen heeft heel bewust een energie neutraal huis gebouwd, de complete bouw heeft ze gelet op duurzaamheid het bijzondere bouw verhaal van Lianne kan je hier lezen
Er zijn geen verbeter punten meer te verzinnen tot op heden maar met een jaar verbruik van 18 euro is dat ook niet zo raar.

Energie per persoon per huishouden :
Als we naar het energie verbruik PP kijken zien we een verschuiving waarbij hele zuinige meters het verliezen van meer mensen in 1 huis … niet verwonderlijk maar toch leuk om te zien

Aardgas:
En natuurlijk is het ook leuk om te kijken wie er nog veel aardgas nodig heeft

Aardgas gebruik

En wie de grote energie producenten zijn:

terug levering naar het net in KWH ( dit is zonder eigengebruik )

Zonder salderen:
En dan als toe gift wat zouden onze kosten zijn als we niet mogen salderen?
Uitgaande van een stroom prijs van 25cent, gas 95cent en een minimale terug lever vergoeding van 11 cent.
Er veel verschil is er niet maar tzt moet je dus nog meer energie direct opgebruiken of opslaan in de accu van je e-auto of zo. En mogelijk wordt je terug lever energie veel geld waard als landen hun eigen energie moeten opwekken ipv inkopen. Kortom er komen veel mooie kansen in de toekomst.