Je huis koel houden in de nieuwe Nederlandse hittegolven zonder geld uit te geven! ( Madeleine Boerma )

Mijn huis is goed geïsoleerd. Misschien wel te goed?! In 2019 werd het binnen ruimschoots 30+ graden tijdens de hittegolven die we in juli en augustus voor onze kiezen kregen. Hondlief en ik waren not pleased. Het was niet leuk meer. Dat moest anders in 2020. Ik ben op zoek gegaan naar screens, aluminium shutters en heb zelfs naar houten luiken gekeken. 

Dan hoor ik dat mijn buren een dakkapel gaan bouwen en dat dit tot schaduw op mijn zonnepanelen gaat leiden. Weg is mijn plan voor zonwering, ik moet eerst zorgen dat mijn panelen blijven werken. Mijn gespaarde centjes voor nieuwe zonwering gaan nu zitten in een nieuw te installeren omvormer en het parallel laten schakelen van mijn zonnepanelen. De nieuwe omvormer kan meer panelen aan dus in de toekomst kan ik ook panelen leggen op de uitbouw aan de achterkant. Handig voor bijvoorbeeld een elektrische fiets of elektrisch koken. 

En dan, dan komt die lange hittegolf in 2020. En heb ik geen zonwering. 

Toch is het me gelukt. En dat zonder een cent uit te geven. Ik heb mijn binnen temperatuur kunnen beperken tot 23-26 graden met één uitschieter naar 27 graden. Wat heb ik gedaan?

  • Ik heb buiten een wit laken opgehangen voor mijn woonkamerraam en een handdoek voor het raam van mijn voordeur, ook aan de buitenkant. De voorkant van mijn huis ligt op het zuidoosten en het wordt fiks warm als de zon hierop staat. 
  • Ik heb alle andere ramen van binnen geblindeerd met lakens en handdoeken.
  • Ik heb voor en achter de uitvalzonneschermen gebruikt die al op het huis zaten toen ik het kocht. Achter heb ik dit aangevuld met een zeil dat ik over mijn terras heb gespannen. Door het goed op te hangen kan ik ook meteen regenwater opvangen. Maar, eerst ging het alleen om de hitte! 
  • Ik heb elke dag de temperatuur gemeten, binnen en buiten. Als het buiten koeler was dan binnen, dan gingen alle ramen en deuren open. Meestal was dat tussen middernacht en zes uur ’s ochtends. Om dit in goede banen te leiden en inbraken te voorkomen door alle open deuren ben ik buiten gaan slapen. Mijn grote tuinbank heeft goede diensten bewezen. Een ludieke actie die ik zeker vaker gaan doen. 
  • Ik heb overdag alle deuren en ramen dichtgehouden omdat ik merkte dat elke opening meteen tot een halve graad hoger in huis leidde. 

Al met al heeft dit gezorgd dat mijn huis relatief koel is gebleven zonder dat ik een cent heb uitgegeven. Oh, en die ene uitschieter naar 27 graden? Dat kwam omdat ik de ramen en deuren te vroeg openzette. Het was buiten nog warmer dan binnen en binnen een uur was het te laat. Gelukkig koelde het die nacht voldoende af en kon ik de volgende ochtend weer met 24 graden beginnen.