Zomaar een week van een klimaat BBer

Als klimaat BBer (Bekende Baarnaar) krijg je veel leuke en leerzame vragen.
En zelfs Tienke, wordt herkent in de supermarkt en geeft de vragen door.
Zo vroeg een mevrouw uit Eemdalnoord “u bent toch Tienke die de gaskraan dicht draaide ? Ik lees de stukje van Adriaan altijd in DE krant” vervolgens ging het over een warmte net en wat ik daar van vond.
Eerder had ik al twee wandel afspraken gemaakt met de nieuwe duurzame raadsleden om verder te praten over het verduurzamen van onze huizen, en hoe ik dat gedaan heb. En ook wat ik van een warmte net vind.

Ik vind een heleboel van warmte netten en dat soort te langer termijn projecten maar het is handiger aan te geven wat wel gaat helpen om de energie botsing te beperken die bijna alle Baarns huishoudens gaat raken.
Er zin twee erg belangrijke stappen die je nu al kan starten.
De eerste snapt iedereen: besparen, besparen, besparen
… overdrijf het gerust, gebruik de stop knop van je toilet om water de besparen, douche kort ( bespaart veel gas) en zet de kraan niet vol open, zet de thermostaat op 15 tot het weer koud en geur herfst weer wordt en probeer dan zolang mogelijk 19C aan te houden … dat voelt immers nu ook behaaglijk.
Trek alle stekkers uit het stopcontract als je apparaten niet gebruikt en zeker als je op vakantie gaat. En installeer de energie app van je energie maatschappij en vergelijk je verbruik met andere jaren.
En de andere stap is isoleren, zonnepanelen en een warmte pomp. Als je zelf niet echt onhandig bent kan je snel en simpel isoleren en als je het toch liever laat doen zijn er tal van isolatie projecten te vinden oa via het gemeentelijk energie loket.
Warmte netten was een laatste oprisping van de oude garde en zal hopelijk spoedig overschaduwd worden door echte acties die wel snel het verschil gaan maken. Denk dan bv aan verduurzamen van de openbare ruimte. Ga er maar niet van uit dat onze gemeente een warmte pomp of zonnepanelen komt monteren wat dat gaat niet gebeuren.
Dop je eigen energie boontje op tijd en zo als altijd overleg met mensen die zelf ervaring hebben met zonnepanelen of een warmte pomp en lees de stukje op mijn site en stel je vraag gerust ik help iedereen die duurzamer wil leven.

Adriaan Voeten
adriaanvoeten.com/metenisweten