All electric

Je leest het steed vaker maar wat betekend de kreet all electric nu echt ?

Eigenlijk betekent het niet meer dan geen gas maar alle verwarming op stroom.

Om de warmte van 1cubice meter gas te maken ( €1,50 ) heb je 10kwh stroom nodig (10* €0,60= 6 euro)
Maarrrrr als zelf zonnepanelen hebt en je teveel stroom maakt krijg je daar maar € 0,03 voor maal 10 = €0,30

Hier een rijtje mogelijkheden voor alle electric:
We beginnen met de aller duurste oplossing de eclectische CV die vervangt je GAS CV voor een electrics verwarmingen element vaak op kracht stroom. Zonder veel eigen zonnepanelen is dit een hele dure optie.

bosch elektrische CV

Een betere optie is een warmte pomp met een jaar COP van 3,5 – 4.5 dat betekend dat als je 1kwh stroom in je warmte pomp stopt je daar 3,5 – 4,5 kwh warm CV water van terug krijgt.

Maar als je bv zo als wij op de blokhut voldoende zonnepanelen hebt kan je ook overwegen je eigen gratis zonnestroom in te zetten via een modern elektrisch kacheltjes mits het sommetje opwekking verbruik in evenwicht is.
Wij maken 1000kwh en gebruiken dat ook per jaar op aan alle elektra incl verwarming douche water verlichting etc .

Naast je verwarming is er natuurlijk ook nog warm water, de meeste goedkope warmte pompen (5000 euro ) kunnen (nog) geen drink/douche warmwater maken. Hier heb je een aanvullende oplossing voor nodig.

De simpelste is de ouderwetse boiler. Vaak zit er in de keuken al een keukenboiler voor snel warm water. Een boiler van 60 liter is een prima energie buffer om je eigen opgewekte energie zelf te gebruiken voor de douch.

Een moderne oplossing is de doorstroom boiler die heeft ook vaak weer kracht stroom nodig maar kan zoveel douche water warm maken als je wil verbruiken. Het nadeel is dat je daar niet je zonnestroom ik kan stoppen.

Wat hebben wij zelf?
In Baarn eengezins-tussen-woning heeft een warmte pomp en een 60 liter boiler, we gebruiken geen aardgas. En hebben 3300kwh eigen opwekking per jaar. We betalen netto 0 euro aan energie in 2022.
De blokhut in Herfte wekt 1000kwh op en verbruikt dat ook. We krijgen jaarlijks netto geld ipv dan we moeten betalen.

Als je wil zien welke stappen wij hebben ondernomen door de jaren heen kan je die hier zien: Ons Klimaat dashboard

Met grote grote
Adriaan Voeten
Meten=Weten