De water accu

Energie op slaan daar dromen wij stiekem van maar hoe doe je dat handig en goedkoop.

Meter martin heeft een mooie elegante oplossing de Solar I Boost , dat is een kastje dat de terug levering meet en aan de hand van die terug levering zijn boiler aan stuurt. De boiler heeft twee verwarming spiralen die dus in 3 stappen kan verwarmen.
1000 of 1500 of ( 1000+1500 watt ) afhankelijk van de zonnestroom.Meter Adriaan heeft het anders aangepakt, Wij zetten de boiler aan of uit met een tijdschakelaar ( Shelly te bedienen via Wifi en Home Assistance ).
De eerste stap is de boiler statische bedienen met een slim klok programma:
In nacht schijnt de zon nooit dus dan staat de schakelaar uit ( doet Martin ook ) .
In de middag is er eigenlijk altijd wel opwekking dus dan verwarmen we het water dagelijks tot 60C dat kost gemiddeld 2kwh per dag aan zelf gewonnen zonnestroom.

Helaas verliest de boiler best snel zijn energie dus als je in de ochtend doucht is het water lauw warm, We verwarmen daarom het lauw warme water op tot 60C met nacht stroom dat is zo’n 1/2 kwh per dag.

Voor nu gebruiken we een ouderwetse boiler 2kwh / 60 liter , tzt willen we naar een efficiënte warmte pomp boiler.