energie fabeltjes en andere achterhaalde spoken

22-1-2022: Als we van het gas afgaan gebruiken we 4 maal zo veel stroom en dat kan het net nooit aan?
Nou laten we dat eens gaan meten, sinds september 2021 zijn we van het verwarming gas af en gebruiken alleen nog gas voor warm water.
Als ik op de meter kijk zie in op
12-2020: 151M3 gas, 391KWH
12-2021: 24M3 gas, 624KWH
Dus GAS is 6 maal minder en stroom is 1,6 maal meer … ik zeg busted

Als je pas echt energie wil besparen moet je de CV op maximaal 50 graden zetten hoor je vaak. Nou laat ik je gelijk uit de dromen helpen dit is een klok zonder klepel verhaal.
De 50C test is bedoelt om te kijken of je huis goed geïsoleerd is en je het afkan met een ouderwetse warmt pomp. Inderdaad ouderwetse want de moderne hybride warmte pomp kan al lang slimmer en goedkoper warmte maken. In de praktijk leid dit tot irritatie en confort stress bij je huisgenoten die je energie obsessie tolleren tot je bij de eerst nachtvorst in een koud huis zit. Iedere moderne CV die jonger is dan 10 jaar moduleert en regelt zelf hoe warm de aanvoer temperatuur moet zijn om te voldoen aan de vraag van je thermostaat programma. Als je CV constant water van 70C rond pompt is hij stuk of je moet de buitendeur eens dicht gaan doen.
Een ander achterhaald verhaal is dat waterstof maken niet rendabel is, op dit moment staat het record op 90% efficiëntie en zijn er meer dan 300 manieren om waterstof te genereren en komen er dagelijk nieuwe manieren bij.

Zonnepanelen zijn straks een drama om te recyclen. Allereerst zou je moeten snappen waaruit een zonnepaneel is op gebouwd. Het frame is aluminium en is het bruikbaar, de glas plaat is her bruikbaar, dan blijft de achter plaat over dat is kunstroof en is recycle baar en dan kom je bij de elektronica dat is silicium , koper en zilver. Allemaal onderdelen die waarde vol zijn en makkelijk te oogsten zijn … Waar komt dan die paniek vandaan ? Eigenlijk niets anders als een MIT voorspelling dat we straks wel erg veel zonnepanelen krijgen die ook weer eens vernieuwd moeten worden en dat we nu al na moeten denken hoe we dat slimmer kunnen doen.
Als je je echt zorgen wil maken over recyclen zou je naar isoleren met PUR moeten gaan kijken. Daar waar we nu huizen als onderlaag voor wegen gebruiken heb je straks een echt probleem om de super geïsoleerde kunststofhuizen te verwerken tot bruikbare grondstoffen. Hier zou je veel meer in willen zetten op modulair bouwen waarbij je de verschillende producten makkelijk kan scheiden. Wellicht zijn de nieuwe proeven met zelf groeiende schimmels als isolatie materiaal wel DE TOEKOMST die de natuur ons al jaren influistert.

Kern energie is de enige weg naar een duurzame toekomst … maar zodra je vraag waar de micro centrale neer gezet moet worden in je gemeente wordt het stil. Groningen of Friesland klinkt het dan in eens. En of de vuilnis van kern energie wel zo’n goed plan is zou je aan de Amerikanen moeten vragen die nog ergens een oude fabriek hebben staan genaamd Hanford Site met lekkend koelwater dat eerdaags de Colombia rivier gaat bereiken. Opruim kosten voor deze ene site bedraagt 677miljard ( 8 * de corona crisis ) maar dat is zeker niet het eind bedrag … Dus ja laten we eerst even de vorige kern energie puinhopen opruimen voor we aan nieuwe drama’s gaan beginnen?

Biomassa, ach eigenlijk snapt iedereen dat nu wel zou je denken maar als je ziet dat ook in Nederlands het bos areaal af neemt en we nu op het zelfde niveau van 1990 zitten schrik je toch weer. Onze bos bouwers blijken toch inventiever te zijn dan je mag verwachten van mensen met een passie voor de natuur. Stel dat we afspreken dat gekapte bomen het bos niet meer mogen verlaten en daar bv bankjes, afrasteringen en inrij beveiligingen moeten worden net als je in ons mooie Baarn ziet. Dan verwacht ik dat de kap drift ineens volledig weg valt en dat het verduurzamen van de bossen met stuif gebieden heidevelden ook ineens heeeeeel veel minder populair gaat worden. Wist je trouwens dat bomen voor een veel grotere deel dan nu algemeen bekent onder de grond aanwezig zijn en daar in symbiose leven met tal van andere organismen en daar dus ook veel meer koolstof in opslaan dan nu algemeen bekent.
Globaal kan je stellen dat 1/3 van de Koolstof opslag van een bos boven de grond zit als stam en takken, 1/3 zit onder de grond als wortels en 1/3 is opgeslagen in de hummus laag die je in oude niet aangeharkte bossen vind.
Kap je een bos en maak je er een mooie open plek van dan veroorzaak je 300% meer CO2 uitstoot !!

Deze lijst zal vast nog verder uitgebreid gaan worden.

Meer verdieping:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofproductie
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/wat-je-niet-wist-over-het-recyclen-van-zonnepanelen
https://www.bjmgerard.nl/?p=16415
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanford_Site
https://www.ecopedia.be/pagina/bossen-en-koolstofopslag
https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Environmental-Research/show-wenr/Weer-minder-bos-in-Nederland-trend-aan-het-ombuigen.htm