Inderdaad, als je een tuintje hebt, kun je mee meten aan de grondwaterfluctuaties.
Hoe ver zakt je grondwater tijdens periodes van grote droogte en hoe snel herstelt het zich weer? Wat is de doorlaatbaarheid van de grond? Hoe snel kan regenwater wegzakken? En als extra kun je meedoen met de Teabag Index.
Wat je nodig hebt, is een tuinslang, grondboor, schep en een regenpijp.
Meten aan de meetbuis: uiteindelijk wil je een buis van ongeveer 2 meter diep in de grond laten zakken. Maar voordat je dat doet, gaan we eerst per 50 cm meten hoe snel het water wegzakt, zodat je inzicht krijgt in het verschil in doorlaatbaarheid van je grond.
Maak een gat van 50 cm en vul dit met water. Zodra het vol is, kijk je hoe snel je een literwater kunt laten weglopen in het gat zonder te morsen.
Herhaal dit voor 1 meter en uiteindelijk voor 2 meter. Wat is je conclusie?
Het inspoelen van de buis is een leuk zomerklusje. Nadat je een gat hebt gemaakt zo diep als nodig met een schep of grondboor, plaats je de buis. Deze steekt nu nog een meter of zo uit. Door een tuinslang in de buis te drukken, kun je de grond aan het einde losmaken. Je boort eigenlijk met water een gat waardoor de buis makkelijk zakt tot hij uiteindelijk op het niveau van je tuin zit. Zet er een omgekeerde bloempot op zodat er geen muisjes in kunnen vallen.
De drijver kun je maken van een cassis blikje (of piepschuim) en een bamboe stokje of kleinere buis die je goed waterdicht maakt. Er zal een deel onder water zakken om het gewicht van de rest van de buis te laten drijven. Vanaf het droge deel kun je de grondwaterstand noteren, bijvoorbeeld per 10 cm. De buis die door je bloempotje steekt op tuinniveau geeft dan je grondwaterpeil aan. Ik heb er nog een min-max meter en een ander meetpaaltje achter staan, zodat je in één oogopslag kunt zien hoe je grondwaterpeil ervoor staat.
En dan de extra: er is een wereldwijde community die de Teabag Index vult. De proef meet het verschil in afbraak van twee verschillende theesoorten: Rooibos (ja, ik weet dat het geen thee is maar een vlinderstruik familie ) en groene thee. Omdat iedereen wereldwijd het beschikbare “Lipton merk” kiest, is de samenstelling en het gewicht van alle zakjes gelijk. Je meet door twee zakjes op 20 cm afstand van elkaar te begraven of in een watertje te hangen. Na 1 maand oogst je de zakjes, droogt ze goed, opent ze en meet het gewicht met een brievenweger die op minimaal 0,1 gram nauwkeurig weegt. Als het gewicht niet veel minder is dan het startgewicht van de theezakjes, kun je de zakjes een maand langer laten hangen. Het verschil in afname is de meting die we zoeken en kan je invullen in: De teabagindex
LETOP voor de echte teabag meeting heb je deze specifieke thee nodig:
‘Lipton Green tea’ zakje (EAN 87 22700 05552 5)
‘Rooibos’thee zakje (EAN 87 22700 18843 8)
Stuur je foto’s op, dan zet ik jouw grondwatermeetstation hierbij.
Meer verdieping:
De teabagindex:
De reden dat deze twee soorten thee worden gebruikt, is vanwege hun verschillende chemische samenstelling en afbraaksnelheid.
- Rooibos Thee:
- Samenstelling: Rooibos bevat geen cafeïne en heeft een lage hoeveelheid tannines. Het is rijk aan antioxidanten en andere polyfenolen.
- Langzame Afbraak: Vanwege zijn chemische samenstelling wordt rooibos thee langzamer afgebroken in de bodem. Dit maakt het een goede indicator voor langzamere decompositieprocessen.
- Groene Thee:
- Samenstelling: Groene thee bevat hogere niveaus van tannines en antioxidanten dan rooibos. Het is rijk aan catechines, wat bijdraagt aan een snellere afbraak.
- Snelle Afbraak: Groene thee breekt sneller af dan rooibos vanwege de hogere hoeveelheid bioactieve stoffen. Dit maakt het geschikt om snellere decompositieprocessen te meten.
Combinatie van Rooibos en Groene Thee:
- Door zowel rooibos als groene thee te gebruiken, kunnen onderzoekers een breder spectrum van decompositieprocessen meten, van snel tot langzaam. Dit helpt om een completer beeld te krijgen van hoe verschillende omstandigheden de afbraak van organisch materiaal beïnvloeden.
- De verschillende afbraaksnelheden helpen bij het begrijpen van de variatie in decompositieprocessen over verschillende omgevingen en klimaten.