Slim verwarmen in de winter

We zeggen het vaak … verwarm alleen die ruimten waar je ook echt verblijft, en verwarm tijdelijke ruimten tijdelijk.
Als je zonnestroom hebt is het makkelijk, zelf gebruiken is bijna altijd voordeliger dus zet een hulp kacheltje op de studeer kamers en klaar is … uh jij.
Maar elektrisch verwarmen is best duur als je dat in moet kopen … hoe pak je het dan handig aan ?

Slim verwarmen met je CV,
Een van de problemen is dat je de CV maar op een plek kan laten aanslaan of je moet diep in de buidel tasten voor zonneverwarming.

Maar hoe zorg je dan dat niet aleen de woon leef kamer lekker warm is? Of dat je woonkamer snikheet is omdat iemand zijn studeer kamer warm moet stoken?

Het geheimenwapen zijn de stook momenten die je kan benutten voor je hele huis.

Gebruik programmeerbare thermostaat knoppen, hierdoor hoef je niet meer constant de thermostaat knop open en dicht zetten en worden vergeten maximaal open gedraaide knoppen regelmatig weer goed gezet. Verder meet een goede thermostaat knop echt de ruimte temperatuur en houd die op de afgesproken waarde zonder door te schieten.

Snachts slaap je en is het buiten kouder , het is dus goed om niet te stoken en pas wat te gaan doen als je huis tot bv 17C zakt.
Ochtend:
Een koud huis is niet leuk om in op te staan dus programmeer je dat ochtend behaaglijk 19C is … inderdaad dat is een heel erg normale temperatuur voor jonge gezonde mensen mits je je naar het seizoen kleed … moet je in de winter een T-shirt aan dan weet je dat je het koud gaat krijgen.

Verwarm waar je leeft , de stook ruimten zijn bv :
‘S ochtends
woon/leefkamer/keuken ( thermostaat 19C )
badkamer ( 18C programmeerbare thermostaat knop met raam detectie)
Dag:
Laat de leef themp zakken bv 18C als je niet thuis bent of actief gaat doen
Thuis komen / thee drinken
verwarm de woon/leefkamer/keuken ( thermostaat 19C )
En als er gestudeerd moet worden geef de studeer kamers ook een boost naar 19C laat ze anders op 18C staan
Avond relaxen zet de woon/leefkamer/keuken ( thermostaat 19.5C ) tot 22:30 hou dan op met stoken en laat het huis langzaam afkoelen ( tot 17C )
Dus door dat je themperatuur varieer zullen er verschillende verwarm momenten beschikbaar zijn voor de studeerkamers en heb je geen erg dure zonneverwarming nodig.

Vloer verwarming:
Voerverwarming zit meestal in de hoofd verblijfsruimte en wordt door je CV thermostaat in de zelfde ruimte bedient.

Zonne verwarming ( va 1000 euro )
Als je toch aan zonneverwarming gaat denken is de bediening voor je vloer verwarming gelijk je grote kosten post … je moet je vloerverwarming los regelen.
Zo’n bediening kost al gauw 400 euro extra bovenop de stuurcomputer en remote bedienbare CV knoppen per CV …. waarbij je gelijk even op moet letten dat als je alles dicht zet er een overdruk ventiel moet komen voor je CV pomp anders gaat die stuk.

Kortom, gemak dient de mens maar heb je het ook echt nodig ?

Tip: Heb je vloer verwarming koop een stuurcomputer die tzt ook je vloer verwarming aan kan sturen voor het geval je echt niet meer zonder zonneverwarming wil leven 😉

Wat gebruik je zelf Adriaan?
Ik gebruik al heeeel lang een MAX! Cube en bedienbare knoppen van EQ3 Max omdat ze kosten effectief zijn maar wel redelijk nerdy …

Als ik nu iet zou willen aanschaffen dan zou ik naar deze kijken