Eigen Dak Eerst en wel hierom

Als ik de uitleg van folders en praters maar vaag vind maak ik vaak even een kladje met echte getallen die ik om mij heen bij echte mensen op vraag. Zo ook nu op de vraag moet je nu zon-delen, wind-delen postcoderoos-delen of tocht gewoon eigen zonnepanelen kopen van je spaargeld?
Mijn antwoord laat zich raden, eigen zonnepanelen leveren het meest op want:
1: Belastingteruggave 21% van de installatie ( niet van het arbeidsloon )
2: Alle stroom die je nu maakt is gratis en voor niets, immers de KWH’s die je maakt wordt van je gebruik af getrokken en de rest moet je afrekenen bij je energie boer.
Note: Salderen wordt vanaf 2023 tot 2031 afgebouwd en de energie belasting gaat mogelijk omlaag.

Het echte voorbeeld:
Winkelier J, doet mee met een landelijke aanbesteding van Eigenhuis, Samen met de expert bepalen ze dat er 12 panelen a 315 watt op zijn dak past, na installatie is de rekening 4400 Euro.
Belasting teruggave is : 21% van 3000 Euro = 800 Euro ( rest 3600 Euro )
Zijn eigen gebruik is 3000 kwh per jaar (= 660 Euro per jaar) door gebruikt te maken van elektra boiler en slimme electra hulp verwarming zorgt hij ervoor dat de opbrengst = verbruik. Waardoor het gas verbruik veel lager is dan normaal !! ( nemen we voor de transparantie niet mee als winst maar is het natuurlijk wel )
1 KWH kost 22 cent en is opgebouwd uit kostprijs ( =5 cent ) en belasting en heffingen ( =17 cent) .

Stel je hebt geen zin in die heisa op je dak of het kan / mag niet wat is de vergelijkbare som voor winddelen en windvangers:
Pensioenada T, heeft twee windvangers gekocht = 300 Euro , Deze genereren ook ongeveer 250 kWH en twee winddelen 600 Euro = 900KWH Op zijn jaarlijkse afrekening wordt de opbrengst verrekend met de kostprijs voor stroom =5 cent. De en heffing moeten wel worden betaald = 17 cent.
kortom de investering is hier 900 Euro voor 1250 kwh * 5C= 62 Euro per jaar. ( ik hoop dat dit incl onderhoudskosten is 35 euro )

De Postcode Roos, Een normaal aandeel kost rond 1,30 euro per kwh .
Dus voor 1600 euro zou je virtueel 1200 KWH opwekken op een andermans dak. Deze 1200KWH mag je aftrekken van je verbruik voor de energie heffingen is ongeveer 140 Euro.
Letop: Deze energie belasting wordt mogelijk verlaagd in 2023
Tot zover duidelijke … deel 2 wordt al wat minder transparant.


De gemaakte stroom wordt verkocht op de energiemarkt en wordt gebruikt om de kosten te dekken. Denk aan onderhoud , accountant, WOZ, aansluitkosten, verzekeringen etc ... wat er overblijft wordt aan de deelnemers uitgekeerd. ( voorbeeld is de postcoderoos Baarn )
Ik gok dat er maximaal 3 cent per kwh overblijft = 18 euro per jaar voor dit voorbeeld
Totaal 126 Euro bij een investering van 900 Euro

Conclusie:
Als je doormidden van opwekking geld terug wil ontvangen kan dat op veel manieren.

Eigen zonnepanelen zijn enorm veel lucratiever dan alle andere opties.

Postcode roos is een raar product, je krijgt nauwelijks geld uitgekeerd van de coöperatie door de verrekkeling van allerlei extra kosten, maar via de belasting krijg je nu nog een leuke korting op je energie belasting over de stroom zie je zelf verbruikt hebt.

Windelen en windvangers zijn door overheidssubsidies nog rendabel maar rijk wordt je er niet van. Maar is altijd nog een beter investering dan op je bank rekening a 0%
Letop: postcode roos en windelen en windvangers zijn investeringen die buiten AFM vallen.

Tip:
Investeer in LED lampen die verdienen zich binnen 1 jaar terug.