Lokaal Energie Strategie 1.0

Na de RES komt natuurlijk de LES vergadering, maar als er 1 LES is die we hebben kunnen leren is dat er 25 mensen geïnteresseerd zijn in het grote gebabbel, het gaat ons om de resultaten en de ACTIE ACTIE ACTIE’s

Waar staan we nu, de plekken voor grootschalige EN/EN zonneweiden zijn bekent de professionals kunnen aangeschreven worden, en dan bedoelen we natuurlijk niet een paar man met een goed google maar gewoon de zonnepark bouwers die nette projecten hebben gebouwd in de regio. Dit is GEEN taak voor vrijwilligers maar voor de gemeente zelf. Uiteraard moet de procedure open en eerlijk plaats vinden met een duidelijk energie dashboard zodat iedereen direct kan zien waar we staan en wat het de direct omwonend gaat opleveren. Immers als je er het meeste “hinder van hebt” verdien je het meest. Denk bv aan lage stroom kosten.

Maar wat zou die EN/EN functie allemaal kunnen zijn ?
Uiteraard kan je denken aan TinyHouses en werkplaatsen onder de zonneweide, van de huur kan je de stellage betalen en onderhouden.
Maar je kan ook tuinders aan trekken die vaak onder netten moeten telen in verband met schade door de zon , hagel of heftige regen.
Een compleet andere optie zijn horizontale warmte netten op 2 meter diepte die een wijk warmhouden in de winter en zomers lekker koel. Dit is sowieso een veel betere manier van geo / grond warmte gebruiken dan buizen door onze drinkwaterbronnen boren en maar hopen dat dat goed blijft gaan.
Maar er zijn natuurlijk ook super voor de hand liggende opties als parkeer / oplaad garages waarbij je nu al vast mag gaan nadenken over een energie marktje waarbij en auto accu geld kan verdienen terwijl hij op zijn baasje wacht. Inderdaad auto accus gaan straks aan het net leveren als ze toch een paar uur niets staan te doen. Heb je nu veel stroom nodig omdat je snel door moet, koop je die stroom van een andere auto , die vervolgens rustig in een veel langzamer thempo weer bij laad.

Aqua-thermie wordt al uitgezocht in Utrecht en dat is dan weer een andere aqua dan je nu aan denkt, het blijkt namelijk dat het riool lekker warm is. Die warmte kan je in de riool zuivering oogsten … En inderdaad Baarn maakt genoeg poep voor een leuke stadswijk verwarming.
Wat je vooral niet moet onderschatten zijn de enorme kosten en jaren lange operatie die het kost om goed geïsoleerde buizen in te graven. Wellicht is een lage temperatuur net werk met een hybride warmte pomp wel een veel betere oplossing. Hier kan je vrijwel alle dagen warmte mee oogsten uit grond en warmte in proppen als het te warm is in huis …

Kortom we gaan een super mooie duurzame en kansrijke toekomst te gemoed.

Tijd voor ACTIE ACTIE ACTIE
Inderdaad als je wijst wijzen er 3 vingers terug …dusssss voor je denkt fijn dat gaat de gemeente en wat grote bedrijven even lekker voor mij regelen … yup en jij gaat het betalen via je energie rekening dus hint , isoleer, wek zelf op en koop geen nieuwe CV maar een hybride warmte pomp dan ben jij straks niet de reden waarom deze noodsprong genomen moet worden.

kansen kaart voor baarn ( groene vlakken )

Meer verdieping:

Aqua thermiek uit poep:
https://www.eneco.nl/over-ons/wat-we-doen/duurzame-bronnen/warmtepomp-rwzi-utrecht/

Carpool plek 2.0:
https://www.regioan.nl/res-regionale-energiestrategie/meekoppelen-met-de-energietransitie/parkeren-onder-zonnepanelen-bij-alliander/

Energie proeftuin ENEXIS Zwolle:
https://www.enexishuis.nl/zwolle/wat-is-er-te-zien/#alle-technieken