Klimaat en de Gemeenteraad verkiezingen 2022

De komende 4 jaar gaat de grootste duurste en ingrijpendste operatie van onze generaties vaart maken. Een tijd van enorme kansen, verbeteringen en als we het slim spelen een tijd die ons een slimmere, mooiere en nog groenere omgeving kan bieden.

Hoewel ik niet veel heb met politiek help ik wel iedereen die iets voor ons leefklimaat wil gaan doen. Dus heb ik de afgelopen maand klimaat vragen gesteld aan de baarnse partijen die doorgaan met de politiek.

Vrijwel alle partijen reageerde hartelijk, leuk en constructief.
Het CDA, GroenLinks en PVDA mailde een mooie lijst persoonlijke klimaat acties die de mannen zelf al deden.
Partijen die het leuk vonden om eens samen te verdiepen nam ik mee voor “De MetenisWeten energie wandeling”.
D66 en Voorbaarn liepen een rondje Eemerwaard bespraken de verschillende onderwerpen.
De start was ons gewone maar duurzame huis waar we vrijwel geen geld meer kwijt zijn aan de energie rekening door slimmer te verwarmen met een (hybride) warmtepomp en het gebruik van zonnepanelen.
Vervolgens liepen we naar de Eem en zochten naar projecten / moties en amendementen die er in de afgelopen 4 jaar gelukt waren. Ik had enorme lijsten verwacht maar het bleken er maar een paar te zijn.
Op de hoek keken we naar het grootste agrarisch “zonnepark” dat er in ons dorp te vinden is zonder dat iemand er iets van gemerkt had. Geen spandoeken geen protesten gewoon netjes op de daken bij Boer van den Hengel.
Lopend langs de Eem bespraken we aquathermiek door warmte uit de stromende eem te halen. Maar ook zeer ondiepe ( grondwater niveau ) geothermiek door warmte te winnen en op te slaan onder tuinen parken , straten. Zeg maar net als bij mijn warmte pomp maar dan haal je de warmte tijdens zeer koude perioden uit de grond en waardeert die op met een warmte pom. Zomers kan je daar je huis mee koelen als dat nodig is. Eenmaal bij “de camping” aangekomen bespraken we de kansen van duurzaam groen en het hergebruik van oude stammen die daar als inrij beveiligingen liggen.
Over de dijk terug zagen we de explosive groei van zonnepanelen op eigen daken, warmte pompen maar ook de verouderde verlichting. Ik leerde dat het eerste plan van aanpak al in 2011 belooft was. Eind 2022 komt er misschien weer een plan van aanpak vertelde de mannen met een merkbare schaamte. Burgers krijgen gratis led lampen om hun huis mee te verduurzamen en iedere nacht is het hele dorp verlicht met stroomvreters.

Wat mij opviel is dat alle partijen min of meer het zelfde willen, zonnepanelen op alle daken, open blijven staan voor innovaties en slimme ideeën maar nu wel vol gas aan het werk. Het vermeiden van te snelle oplossingen waar we spijt van krijgen zoals zonnepanelen in natuur gebieden.
En als er dan al een zonnepark gebouwd moet worden dan graag met een EN/EN functie. Zoals tijdelijke woonfuncties als tiny houses om de woningnood aan te pakken..
Kortom Praat eens met elkaar, samen ben je een stuk slimmer.

Als je graag de reacties van de partijen wil lezen kan je kijken op de project pagina:
De toekomst is kneedbaar het verleden niet

Wat mijn volgende stappen zijn? Ik heb nog geen idee maar weet zeker dat er nog tal van leuke energie wandelingen gaan volgen … immers samen ben je een stuk slimmer.