Niets doen is de slechtste actie “de speeldoos”

laten we het deze keer eens over de speeldoos hebben. Een geweldig buurtgebouw waar van alles plaats vind. je kan er cursussen doen , scholen hebben er hun optredens, de Nederlandse wereld top komt er optreden we kijken er films kortom een geweldige plek in Baarn.Maar net als bijna alle gemeente gebouwen in Baarn is hier in de afgelopen 20 jaar niets zinnigs gedaan aan de verlichting , isolatie en eigen opwekking.

De enige zinnige stap die ik kon vinden zijn de lucht / lucht warmtepompen aan het theater gebouw. Als die juist gekozen zijn kan je daar ook geweldig mee verwarmen en meestal veel voordeliger dan op aardgas.

Verder heeft de speeldoos ruimte voor meer dan 100 zonnepanelen (ca 40.000kwh opwekking per jaar ) dus appeltje eitje zou je denken … maar niets is minderwaar.Zo’n installatie van het maximale aantal zonnepanelen oost / west voor een nuttig redamant samen met nog meer warmte pompen is voor minder dan de boogde papieren dromen te realiseren en zelfs al voor de koude periode winter 2023/24 en gezien de snelheid van mijn gemeente 2024/25 te regelen ..

Ik zou graag de uitdaging aangaan om samen met de groenste politieke partijen een duurzaam plan maken en laten uitvoeren met als doel komende jaren meer dan 50% energie te besparen. Volgens het geen spijt principe, dus alle onderdelen en stappen verdienen zich vrijwel direct terug of kunnen duurzaam hergebruikt worden.

Doen we dat niet dan zullen de energie kosten blijven stijgen en gooien we jaarlijks ca 100.000 euro van de burgers in Baarn weg en zal het programma van onze bruisende speeldoos versoberen tot een moment dat niemand het meer leuk vind.

Dus laat ons mee denken over de energie besparing van het gebouw de speeldoos zelf , zodat de andere experts weer energie krijgt om het programma toekomst proef te maken.

Hoe?
Meten is weten:

Hugo / gebouwen beheer Baarn heeft de getallen van gas en Electra over de laatste 5 jaar. En kan in detail meten wat het dagelijk verbruik is.

Onderzoeken en uitvoeren zonder spijt:
Onderzoek waar en hoe er zonnepanelen geplaatst kunnen worden zodat de stroom meter op nul uit komt.
Onderzoeken hoeveel gas er bespaard kan worden door slim verwarmen.
Onderzoeken hoe er nog meer bespaard kan worden op gas stroom en drinkwater.

Laat maar weten als we deze (fossiele brandstof) verspilling echt willen omkeren.


Adriaan Voeten
Meten=Weten

Meer verdieping:
https://adriaanvoeten.com/metenisweten/2022/12/26/niets-doen-is-de-slechtste-actie-cantons-park-baarn/


Offertes:
50 Zonnepanelen op het dak:
50 panelen op het dak incl installatie op basis van solar edge 3 fase maximale grote op een bedrijfs aansluiting : werkend afgeleverd, binnen 2 maanden geplaatst
Door een regio bedrijf met aantoonbare ervaring in Baarn.
Richt begroting maximaal 50.000 euro

Zonnepanelen op stalen of houten carport / overkapping:
Installaties tot 800 panelen gebouwd door heel Nederland voor bedrijven en scholen maar ook privé verandas , carports en overkappingen.
Voorbeeld: 50 panelen Y vorm dak boven parkeer plaats in staal €44.500 incl scope 12 keuring.

Mogelijk heden tot solar fiets oplaad punten kunnen geïntegreerd worden.
Echte offertes zijn beschikbaar.