De race is gelopen er is een winnaar bekent

Hybride warmte pomp:
Eigenlijk durf ik na 3 maanden meten aan een hybride warmte pomp de winnaar voor de energie transitie wel aan te wijzen … idd de hybride warmte pomp.
Met de huidige aardgas prijzen ( inkoop 1 euro verkoop 1,50 of meer ) is de warmte pomp met zijn gemiddelde COP van 3,5 met stip de winnaar op ieder gebied.
Voor die paar dagen dat het vriest heeft de warmte pomp een paar maal per dag een beetje warmte nodig van de oude CV tijdens de ontdooi cyclus maar verder kan hij het heerlijk warm houden … soms zelfs te warm vindt Tienke.

Grondwater warmte net:
Er is een toevoeging die ik graag zou willen testen en dat is de aanvoer warmte 5-10 graden niet uit de lucht halen maar uit het grondwater dat vrijelijk onder je huis door stroomt richting Eem ( in mijn geval ) .
Wellicht komt een creatieve geest tijdig op het idee om tijdens de bouw van nieuwe huizen een horizontaal grondwater-warmte net aan te leggen voor koeling en winters piekjes … kijk dan zijn we lekker creatief en verliesvrij bezig.

Later aanleggen met je wijk kan natuurlijk ook er zijn verticale grond boren die leidingen als een soort raketje onder je huis door kunnen blazen.