Hier zijn de 10 veelgemaakte fouten bij warmtepompen:

 1. Plaatsing van de buitenunit: Om geluidsoverlast te minimaliseren, is het aan te raden om de buitenunit op de grond te plaatsen, omdat de compressor een zware bromtoon produceert die gemakkelijk door muren en daken dringt.
 2. Vermogensverbruik: Een warmtepomp met een uitgangsvermogen van 6 kW verbruikt minder dan 2 kW van het lichtnet. Het werkelijke verbruik hangt af van de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), meestal rond de 1,5 kW. Dit betekent dat het vermogen bij zeer koud weer vergelijkbaar is met dat van een oude oliegevulde radiator.
 3. Vloerverwarming: Moderne dubbelglasramen hebben de plaats ingenomen van enkelglas in oudere huizen. Hierdoor zijn de huidige radiatoren efficiënt genoeg om het huis gelijkmatig te verwarmen met watertemperaturen tot maximaal 60 graden Celsius.
 4. Stel je verwarming in op één stand: Tijdens extreem koud weer kan het zijn dat je warmtepomp niet genoeg vermogen heeft om grote temperatuurschommelingen ’s ochtends op te vangen. Daarom is het verstandig om je verwarming continu op 19°C te houden, of hooguit met maximaal 0,5 graden te laten fluctueren in de winter.
 5. Buffervat: Als de verwarming in je woon- of leefkamer constant aan staat, is een buffervat overbodig, omdat het huidige systeem voldoende warm water kan opslaan. Echter, als de doorstroom van je CV niet gegarandeerd is (bijvoorbeeld door zoneverwarming of veel geknepen verwarmingen), kan een buffervat een goede optie zijn.
 6. Pendelen: Pendelen duidt meestal op een verkeerde afstelling van je CV of warmtepomp, waarbij de stooklijn te hoog staat. Dit resulteert in een zaagtandpatroon in je gas- of stroomverbruik. Controleer de in- en uitgangstemperaturen, de stooklijn en de maximale pompsnelheid om dit te verhelpen.
 7. Stooklijn: De hoek van de stooklijn is afhankelijk van de isolatie van je huis. Een hoek van meer dan 2 graden is geschikt voor oude, tochtige huizen, terwijl een waarde onder de 1 geschikt is voor zeer goed geïsoleerde huizen. Noteer de aanpassingen die je maakt en vergelijk ze met de oorspronkelijke waarde.
 8. Lucht-luchtwarmtepompen: Deze zijn sneller, kunnen goed koelen, zijn goedkoper in aanschaf maar maken meer geluid. Ze zijn minder geschikt om hybride te werken met een oude CV.
 9. Lucht-waterwarmtepompen: Duurder in aanschaf, maar kunnen perfect hybride werken met een oude CV en zijn net zo stil als je oude CV, vooral als je de buitenunit op de grond plaatst.
 10. Water-waterwarmtepompen: Variëren van grondboring of PVT tot warmtenetten of blokverwarming. Duur in aanschaf en kan hoge verbruikskosten met zich meebrengen.
 11. Hybride warmtepompen: Altijd bruikbaar en kunnen meer geld besparen in een beter geïsoleerd huis.