Energie besparen in het buiten gebied

Adriaan zou je eens jou visie willen geven over energie besparen in het buiten gebied, dus grote huizen en oude boerderijen.
Ik was toevallig net bezig met het maken van een budget plafond overzicht, immers iedereen onder de 1200M3 gas gebruikt heeft een maximale gasprijs van 1 euro 45 en daarboven ben je aan de grillen van je energie boer overgeleverd.
Ik keek eerst even naar Baarn omdat ik daar ook woon. Na wat soorteren in de open data van ons gas verbruik zag ik tot mijn grote schrik dat maar 22% van Baarn onder het budget plafond blijft.
Een aantal deelnemers in mijn meetgroep wonen in Amsterdam daar blijkt de grens veel hoger te liggen namelijk 62% blijft onder het plafond en dat heeft dan vast te maken met de kleine leefruimte.
En hoe zit het dan in het buiten gebied? Uiteraard pak ik dan de opendata van Herfte Wijthemen en Zalne er even bij. Gemiddeld verstoken we 2740M3 gas … hus er zijn mensen die veel minder gebruiken en ook die veel meer gebruiken, hier kan je de gemiddelden van jou eigen postcode zien.

Wat je hier ziet is dat iedereen die geen langlopen contract meer heeft veel geld kwijt is aan energie en dat een energie plafond niet heel veel gaat helpen als je door blijft stoken als vorige stookseizoen.

Als je in dit schuitje zit of eerdaags komt kijk dan even naar deze adviezen.
Hoe help je een gezin in energie nood
Verduurzamen of verhuizen

Praat met mensen die zonnepanelen hebben en of een warmte pomp:
10 achterhaalde ideeen over zonnepanelen
10 achterhaalde ideeen over de warmte pomp
Warmte netten vallen door de mand

Meer verdieping:
https://www.stedin.net/zakelijk/open-data
https://www.enexis.nl/over-ons/open-data
https://www.liander.nl/partners/datadiensten/open-data/data