De energie wandeling

Graag neem ik jullie mee door mijn energie wereld. Ik woon aan de rand van Baarn en gebruik dit rondje vaak om even bij te tanken na een drukke dag of juist weer stoom af te blazen als ik energie te veel heb.

Start punt: Het speelveldje Eemerwaard (aan het einde van het jaagpad) dat omgeven is met geweldige bomen waar kinderen in mogen klauteren en aan mogen zitten … iets wat steeds vaker terug voor gaat komen maar heet dan tiny forest.

een heerlijk speel paradijs waar je nog echt kan ravotten

We lopen over de dijk met de huizen aan je rechterhand richting de praamgracht. De smalle strook met watertje naast je heet de Zuremaat en is het laatste strookje weiland dat vroeger de zuremaat hete.
Wat opvalt is dat het gras langs de dijk weer mag groeien, dat is beter voor de insecten en mooie bloeiers. Als je goed kijkt kan je leuke kruiden ontdekken want dit stukje Baarn wordt al jaren natuurlijker beheert waardoor de natuur weer een kans krijgt.
We lopen door tot de praamgracht, op de hoek staat het bord van dit natuur gebied de Eemerwaard met een korte impressie van de bijzondere dieren en planten die je hier treft. De naam Eemerwaard komt van uiterwaarde en natuurlijk de rivier de Eem. Deze natuurlijk water opvang bekken/spons zorgt er voor dat het regenwater geleidelijke naar het Eemmeer vloeit en we de dijken niet verder hoeven te verstevigen.

Langs de praamgracht loop je door de smalste corridor van de Eemvallei. In de dwars sloten aan de rechterkant kan je vaak lepelaars zien eten, die lopen door de sloot en lepelen hun eten op.
Wist je trouwens dat de praamgracht tot tweemaal toe bijna verbreed en uitgegraven zou worden zodat de VOC schepen via de Zuiderzee direct door konden varen naar Utrecht.

Op de hoek van de praamgracht met de Eem staat een ijzeren bankje. Als hij niet bezet is zou ik er eens op gaan zitten want dit is een van de mooiste rust plekjes van Baarn.
Je kijkt uit op een klein vogel eiland met ruimte voor boot toeristen. Voor je eten de Futen en andere water vogels. Wist je trouwens dat er een foutje gemaakt is met de Nederlandse naamgeving van de fuut, eigenlijk is de naam fuut een groepsnaam waar de andere soorten onder moeten vallen. Er bestaan wel 23 verschillende soorten futen.

valeriaan aan de eem

Aan de overzijde zie je onze Baarnse energie boeren, Zij hebben wel tot 1600 (1200 XL) zonnepanelen op hun daken liggen om onze regio van schone stroom te voorzien. Als we de Eem verder blijven volgen zien we in de verte “de roei” op doemen met aan de linker kant de baarnsche-zweminrichting. Inderdaad vroeger zwommen er veel meer mensen in de Eem. Maar door onzichtbare vervuiling behoord het open water in Nederland tot de aller smerigste van Europa,. Hopelijk wordt er snel meer energie gestopt in het monitoren en dus alarmeren van deze kwalijke ontwikkeling.

De waterkwaliteit van de Eem wordt al jaren netjes bemonstert en de getallen worden gedeeld met de gemeenten waar ze door meandert … tijd dus om ook deze getallen op het nieuwe klimaat dashboard van de gemeente Baarn te plaatsen zodat we kunnen zien dat het beter gaat worden.

Even later komen we bij de Camping van Baarn uit … nee er staan geen tentjes meer. Dit veldje is weer over genomen door de natuur. Hier is het het leuk om even te luisteren naar het gefluister van de populieren, de blaadjes van deze reuzen ritselen bij de geringste bries. Door hun ronde vorm wiebelen ze iets wat je ook goed kan zien als je er even naar kijkt.
En als je dan toch kijkt is het ook leuk de verdeling koolstof van een boom op te delen in 3 delen. Weet jij waar de koolstof voorraad van een opgeslagen zit boom zit ?
1/3 boven de grond in de vorm van stam en takken dat is simpel
1/3 onder de grond in de vorm van de wortels en haar wortels …
maar zou die missende 1/3 op geslagen kunnen liggen? … hint waarom is een gezond bos bodem zo zacht en verend …
Inderdaad de humuslaag is een belangrijke voorraad van koolstof ( en stikstof en fosfor) voor torretjes wormen vogels en ander grond leven die daar weer van groeien. Zo gaat er bijna geen koolstof verloren. Sterker nog de steenkool, olie en aardgas voorraden zijn ontstaan uit die laag die we vaak over het hoofd zien.


Uiteraard zullen de getallen een beetje variëren per bos en boom type waarbij er in een productie bos veel minder koolstof / stikstof en fosfor in de omgeploegde bodem blijft zitten.
Het idee dat een natuurlijk bos door verrotting meer CO2 uitstoot is zwaar achterhaald. Het maar blijven kappen is de bron van nog veel meer CO2 uitstoot dan alleen het hout opstoken. Ook het verbranden van de omgeploegde humuslaag is een grove verkwisting van koolstof.

deze huizen zijn op de toekomst voorbereid

Als we over de dijk weer terug lopen zien we aan de rechterhand enorm veel zonnepanelen die geplaatst zijn op deze in 2022 gerenoveerde wijk Eemdal Zuid.
Hier heeft een woning coöperatie binnen een jaar 80 huizen energie arm gemaakt en voorzien van zonnepanelen. Dit beeld is het nieuwe normaal, besparen, isoleren, eigen opwekking waarbij de balans kosten en baten elkaar opheffen met gratis energie.

Wil je meer weten of heb je vragen en of aanvullingen laat het dan weten.
Fijne wandeling !

Met grote groet
Adriaan Voeten
AdriaanVoeten.com/metenisweten

straks meer

Meer verdieping :
https://nl.wikipedia.org/wiki/Futen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eemvaart
https://www.vbne.nl/klimaatslimbosennatuurbeheer/projecten/49/voorbeeldproject-koolstofopslag-in-bosbodems