Je huis afkoelen tijdens een hittegolf

Samen ben je slimmer!
Tijdens de afgelopen zeer hete periode staken de actieve meters de koppen bij elkaar en deelde hun acties en resultaten zodat we samen konden leren met en van elkaar.
Meter P heeft een flat die vorig jaar extreem warm werd, deze x had hij lakens aan de waslijn gehangen om de zon buiten te houden. Verder heeft hij warmte werende folie op de ruit geplakt om de ochtendzon te weren. Het eerste resultaat was een aanzienlijk koeler huis dan vorig jaar.


Meter T heeft rolluiken en dikke gordijnen dat scheelde enorm veel en had het erg gemakkelijk om het huis koel te houden.


Meter M heeft een warm huis de zon staat s’ ochtends vol op de voorgevel te branden waardoor het huis snel op wamt en s’nachts niet goed te koelen is. Eigenlijk wil ze graag mooie ‘ouderwetse’ opvouwbare luiken maar tot die tijde wordt er een een voorhang kleed gewerkt om de zon en hitte buiten te houden.
Meters L,J,F en hebben een energie label A en had geen problemen het cool te houden, plices, gordijnen dicht en het huis doet de rest.
Meter F: Heeft een CO2 meter en waarschuwt dat je wel moet blijven ventileren omdat CO2 net als CO voor veel ‘onverklaarbare’ klachten kan zorgen.

Zelf was ik in mijn Finse blokhut met massief passief houten muren, de omvormer die binnen in de leef kamer hangt werkte als een kacheltje waardoor de temperatuur overdag toch opliep tot max 26C maar aangezien er bijna geen warmte opgeslagen wordt in de dikke houten balken koelt het huisje ook weer snel af als de buiten temperatuur koeler is dan binnen. Hier door was het snel weer 21C binnen en beleven de ramen met muggen gaas de hele nacht open zodat er weer een koele start gemaakt kon worden voor de volgende warme dag.


Stenen huizen en flats koelde aanmerkelijk slechter af waardoor de temperatuur langzaam maar zeker iedere ochtend iets verder klom. Ook kan je niet zomaar overal rustig slapen met al je ramen open. Meer “Screens” gaan hopelijk het verschil maken de volgende meet ronde.
Oja niemand van de meters koelt het huis zonder eerst op een echte thermometer te kijken immers je huis koelen met warme lucht werk averechts !!
Wordt vervolgt ( hoe overleef ik: de zomer deel II )