Een tsunami aan energie plannen en visies in Baarn

Na een paar jaar eenzaam stukjes schrijven over het milieu klimaat en mooie plekken in Baarn lijkt het kwartje te vallen. Alle scheidende bestuurders en klimaat adviseurs staan ineens in DE krant … Helaas nog niet onder kopje “duurzame doeners” of “baarse notabele is van het gas af” maar wel met stoere plannen die mogelijk ooit gedaan moeten worden door iemand anders .
Wil je wel wat doen voor je eigen portemonnee overweeg dan zonnepanelen , een hybride warmte pomp en zet in op isolatie … en als je hulp nodig hebt raadpleeg dan iemand met eigen ervaring, heus er lopen meer energie experts rond met een idioot hoog eigen verbruik dan je zou verwachten.
Maar hoewel dit misschien best bot klinkt ben ik wel erg blij met deze aandacht voor het milieu en de energie wende. Hopelijk keert de Hollandse nuchterheid weer terug voor de volgende club die het echte werk mogen gaan doen.
Mijn hoop is dat:
De energie vergader cultuur in #Baarn vaarwel gezegd wordt, en plek maakt voor de duurzame doeners met echt resultaat.
Er een spoedig duurzame verlichting komt in Baarn.
Er een milieu dashboard komt waar we zelf meten hoe goed Baarn het doet, niet alleen op stroom en gas gebied maar ook ons drinkwater, regenwater infiltratie, nieuw groen, vuilnis etc etc … immers als je niets meet weet je het ook niet … immers Meten=Weten

Update: (juni-2022)
Het CBS waarschuwt dat er aan het eind van dit jaar meer dan 1 miljoen huishoudens in de energie armoede terecht kan komen. Het is nu dus tijd voor actie actie actie ..

Hoe dan?
Geef idioot veel aandacht aan energie besparen.
Stop geen energie in hippe projecten als warmte netten die niet binnen 3 jaar gebouwd zijn. zie: Warmte netten vallen door de mand
Meet waar de energie stress het grootst is in je gemeente en zet die boven aan je energie actie plan. Zie bv: Samen op weg naar een duurzaam 2050 te Baarn (Deel 1)
Werk efficiënter, als mensen om zonnepaneel/ warmte pomp advies vragen laat ze dan 3 offertes opvragen bij grote partijen waar we goede ervaring mee hebben denk aan energie leveranciers.
Als ze verder willen help dan met het beoordelen van de kwaliteit van de offerte. Dit spaart enorm veel tijd aan gezien er minder dan 10% van alle goede intenties binnen een jaar tot actie overgaat.
Zonnepanelen kunnen redelijk makkelijk zelf gelegd worden op platte daken, hier voor zijn doe het zelf kits te koop.
Warmte pompen kunnen zelf uitreken wat de voordeligste manier is van verwarmen, gas of stroom..
lucht water warmte pompen zijn uitverkocht maar hun broertjes de lucht lucht warmte pompen zie goed kunnen verwarmen zijn ruim voorradig en kunnen helpen bij verwarmen maar ook bij koelen en zin beter bekent onder de naam airco. Let op dat ze ook echt bij -5 moeten kunnen verwarmen.