Over zonnepanelen hoeken en toppen

Wat is nu de perfecte hoek en welke hoek of schaduw partij is nu echt kansloos ?
We deden een rondje langs de meters die zonnepanelen hebben en vroegen hun een meeting te doen tijdens een topdag voor zonnestroom.

Deze perfecte opstelling uit 2018 ( 16 panelen van 275watt ) die mooi zuid staat en een ruime omvormer scoorde vandaag het hoogste 24.2KWHHier zien we een installatie uit 2018, (12 panelen van 275watt ?) die perfect zuid staat volledig vrij die net tegen het maximale bereik van de omvormer loopt. Vandaar de afgeplatte top. Aan gezien het zelden z’n perfecte dag is zal het verlies niet opwegen tegen de meer kosten van een duurdere omvormer.
De omvormer is 3000Watt maakte totaal 23KWH

Maar ook de minder perfecte opstellingen uit 2019 hier beneden: doen het nog steeds geweldig goed. ( 8 panelen * 300watt ?)
Hier een West-Noord-West opstelling op de zelfde ideale zonnestroom dag;
De omvormer van 2200watt maakte vandaag 16kwh hier is te zien dat de moderne panelen het heel veel beter doen dan de reken programma’s hadden verwacht … en omvormer van 3000watt had hier nog meer vermogen uit kunnen oogsten.

En dan een oude ( 2014) WWZW opstelling 16 panelen 240watt met schaduw van een boom aan het einde van de dag. Hier is het maximale vermogen van de omvormer 4000Watt en wordt er 17,5 KWH

Deze oude installatie heeft zich zelf terug verdient en oogst 120% van onze stroom per jaar …

We kunnen concluderen dat moderne zonnepanelen efficiënter omgaan met licht en dat je bijna bij iedere hoek wel veel nuttige zonnestroom kan oogsten. Het is niet voor niets zo dat grote zonnestroom velden steeds vaker een oost-west opstelling kiezen dan de klassieke zuid opstelling. Ook heeft een beetje schaduw op een deel van de panelen veel minder effect op moderne panelen. Kortom twijfel niet plaats je eigen panelen dat is en blijft een leuke nuttige en lucratieve investering.