Het klimaat dashboard van een gemeente bouwen

Een van mijn energie wensen voor de Gemeente Baarn is het samen bouwen van een klimaat dashboard. Gisteren was het dan zover, Hugo had twee gemeentelijke energie man uitgenodigd zodat we samen konden brainstormend wat we nu al meten en dus ook weten.
Dit bleek best veel, de gemeente Baarn weet eigenlijk voor al haar panden wat het stroom gas en dink water gebruik is en ook de opwekking wordt gemeten.
Hoog tijd dus om daar NUL meeting van te maken en op een site beschikbaar te stellen.

Maar daar eindigt het niet, voor veel panden zijn er klimaat verbeter plannen gemaakt en soms ook al voor een deel uitgevoerd. In het kader van geef zelf het goede voorbeeld zouden die plannen toegevoegd kunnen worden zodat later ook de effecten van de stappen zichtbaar worden in het klimaat dashboard.

Wij houden zelf al jaren zo’n dashboard bij in het kopje Mijn Energie zodat je in een oog opslag kan zien wat voor vlees je in de kuip hebt immers praten over ons klimaat en energie is een maar zelf ook geode stappen ondernemen is toch weer een heel andere dementie.

En als we het daar dan toch over hebben is de volgende uitdaging om ook onze Baarse Gemeenschap een klimaat dashboard te maken met daar niet alleen de energie getallen van Baarn maar ook de andere klimaat parameters als bv
Ons huisvuil gooien we meer of minder weg, hoe zit het met de PDM verwerking welk percentage wordt afgekeurd en neemt het percentage rest afval al mooi af door onze duurzame manier van afval scheiden?
En ons drink water verbruik is dat verder afgenomen door dat we minder lang douchen en de plantjes onze tuinen met de regenton water geven.
En hoe gaat het infiltreren, kunnen we in het riool zien dat er veel minder regenwater verwerkt hoeft te worden?
En ook via de afdeling vergunningen kunnen we natuurlijk veel meten het aantal aanvragen voor warmte pomp buiten units en klimaat gerelateerde aanvragen zal hard stijgen.
En dan hebben we natuurlijk nog de bossen en de bomen hoeveel kap vergunningen worden er aangevraagd en hoeveel bomen worden er bij geplant.
En dan zijn we vast nog een boel parameters vergeten ( mail ze gerust daar dan zet ik ze op de lijst )
Kortom er is een boel te meten en als je het meet weet je gelijk een heleboel meer. Je raakt daardoor veel meer in control en kan snel en effectief bij sturen richting een verstandige duurzame toekomt voor onze allemaal.