Een gezellig avondje sparren in het energie honk van baarn

Inderdaad Baarn heeft een energie honk, de wereld van Pippe wat we allemaal kende als we wereld winkel heeft ruimte gemaakt voor lokale ontwikkelings hulp op duurzaamheid gebied in de meest brede zin van het woord.

Natuurlijk ging 90% van alle discussies over energie als in, gas en stroom en versnellen.
Maar er zaten ook pareltjes bij als meer groen het water wordt een dingetje. En verdroging en te heftige buien zo als de mensen die op de fiets kwamen aan den lijve mochten ondervinden.

De inleiding werd gedaan door ex hoogleraar Ben Dankbaar, die samen met anderen een leuk boek heeft geschreven “stippen boek” ( ik zag nog een grote stapel liggen in de klimaat winkel dus wellicht kan je die in zien als je er langs gaat om eens te neuzen).

Ben heeft een windmolen park gebouwd, hoe wel het daar niet primair over ging was hij er zichtbaar trots op. Zelf bleek hij ook te verduurzamen en heeft een bamboe plantage vertelde hij.
Het merendeel ging over de titel van zijn verhaal “Duurzame ontwikkeling als Moderne utopie. Balanceren tussen hoop en haalbaarheid”. Als je het verheel wil weten zoek dan even naar zijn boekje.

Na afloop was er een overleg tussen “the usual suspects” over:
Wat we in Baarn kunnen doen om de energie transitie te versnellen.
– mijn input was juist dat we trots moeten zijn hoe goed het gaat in grote delen van Baarn, Het wordt eens tijd om te genieten van ons werk door de jaren heen,
We hebben met de energie meet club een ludieke actie gedaan door eens te gaan tellen in je eigen straat. Hoeveel huizen er panelen hebben en dat bleek veel meer dan verwacht. Ik had 30% gegokt maar het bleek dat 60% van de huizen panelen hebben.
Ik denk dat de tijd om moedeloos te worden wel plaats mag maken voor een beetje meer trots op wat de mensen in Baarn zelf doen en bereikt hebben.

En dat was ook meetbaar in mijn energie overzicht voor Baarn. We zitten zelfs op schema van BKA 2030, 2022 was het eerste jaar dat we bijna binnen ons jaar quota bleven. Natuurlijk kan je alles negatief uitleggen maar dat is net zo leuk als uiteten gaan en je zorgen te maken over voedsel vergiftiging. Het zou mooi zijn als we ook eens stil bleven staan bij onze successen.

Wat de gemeente kan doen, tja daar kwam ik eigenlijk niet verder dan “niet in de weg lopen”.
De kieren jagers die voor 200.000 euro 500 van 700 huizen hebben verbeterd met tocht strips zonder meet resultaat vind ik een enorme gemiste kans wat als het echt had geholpen de koste significant omlaag te brengen dan hadden een super positief verhaal. Nu blijft het een beetje hangen met een zinnetje als “400 euro voor tocht strips vind ik best duur”

Het “halve dorp” hang vol met airco’s maar als je daar warmte mee op gaat wekken loop je tegen moeilijke vragen aan als je een vergunning aanvraagt, veel mensen doen dat dan ook maar niet.
Het was zeker geen avondje gemeente bashen, het is meer en duidelijk afwegingen maken of de Baarnaars de gemeente wel nodig hebben voor dit soort betutteling.
Wellicht zijn er grote taken die aan gepakt moeten worden voor het klimaat:
Neem bv de water kwaliteit de Eem, of veel minder tegels op school/pleinen en open bare ruimte om het vele water de baas te blijven.



Als je bv nu al weet dat je niet direct langs de zoom mag bouwen kan je daar al vast groen ontwikkelen voor als daar over 10-20 jaar de eerste echte huizen komen.
Idem … maar goed nu loop ik vooruit op de klimaat wandelingen die we eerdaags weer gaan doen met de geïnteresseerden 😉

Kortom een leuk gezellige discussie die eindelijk eens niet alleen maar over het pushen van warmte netten en gezamenlijk op wekken ging.

Met grote groet
Adriaan Voeten
MetenisWeten
GAANenBeleven