Meten in de flat

Afgelopen jaar hebben er voornamelijk meters gehad die in huis of appartement wonen.
Sinds kort meten/ adviseren we ook bij een paar flats.

Wat er opvalt is dat de meeste flats een warm water en CV net hebben.
Wat kan je daar mee ?
Op de radiatoren zitten op nemers die centraal uitgelezen worden en gebruikt worden voor de verrekening van het verbruik voor de hele flat. Deze opnemers kan je zelf ook inzien middels een portal ( even regelen via de verhuurder of VVE bobo )
De meting is een delta temperatuur meeting en kan je alleen de trand op af lezen. En dus nooit omrekenen naar gas of energie.


Maar wat kan je er dan wel mee … nou bv je gestook ten opzichte van de vorige periode bekijken en beïnvloeden door bv je radiator knoppen te vervangen voor programmeerbare radiator knoppen.


Hoe werkt een programmeerbare radiator knop ?
Stel je wil een warme douche maar daarna zet je het raam of de ventilatie open zodat de badkamer snel droog wordt. Ideaal zou je dus willen dat de kaboutertjes voor jou opstaan en de verwarming in de douche open draaien … Dus inderdaad je programmeert de knop zodat vanaf bv 6:00 – 9:00 de maximale temperatuur in de badkamer 19C is … Het warmtenet van een flat is altijd warm dus krijg je gelijk warm water.
Voor de overige ruimten kan je hetzelfde doen. Heb je het tussendoor toch even koud dan draai de aan de knop en het wordt weer lekker warm.

TIP: Van het gas af en bespaar erg veel geld:
Als we dan toch lekker bezig zijn … veel oude flats hebben nog een gasaansluiting voor het kooktoestel … deze aansluiting is vaak exorbitant duur 300-500 Euro per jaar. Door de komst van inductie zijn de grote voordelen van gas verdwenen en kan je overwegen om van de besparing een prachtige meer pits inductie kookplaat te kopen.
Let op dat je een 1 fase en dus 230V type koopt aangezien de meeste van deze flats geen kracht stroom zit.