Het interview met Frits

Wie is Frits ? Frits is een echte Willy Wortel hij wil graag alles zelf uitzoeken en uitvoeren en doet dat met heel veel plezier. Als lid van het repair cafe repareert hij spullen van een ander omdat weggooien altijd nog kan en geen duurzame optie is. Als amanuensis/ technisch onderwijs assistent , creatieve duizendpoot helpt hij een grote scholengemeenschap met doe dingen.

Hoeveel energie gebruikte je in de afgelopen 3 jaar?
2019: 380M3 Gas , Stroom 1200KWh
De afgelopen 5 jaar tm 2018 heb ik rond de:
1380M3 Gas per jaar gebruikt ,
Stroom 840 KwH per jaar
Effectief bespaarde we dit jaar dus 1000M3 (~ 650 Euro ) gas maar gebruikte iets meer elektra ( ~75 Euro ) door de warmte winner maar dat leverder nogsteeds een winst op van rond de 575 Euro !!

Welke bijzondere energiebesparende maatregelen heb je genomen en hoe blij ben je daarmee?
Een lekker kleedje over de benen en de verwarming een graadje lager (18C) went zo en is een knusse optie.
Frits heeft natuurlijk zonnepanelen en denkt er over om er nog een paar bij te plaatsen.
De CV wordt nauwelijks meer gebruikt voor tap water na dat Frits een warmte winnen heeft geplaatst ( ecolution combi 50 Liter ) die de warmte uit de gebruikt lucht haalt en daar het water mee (voor) verwarmt.
Tip van Frits: met de ecolution combi 50 Liter warmtepomp stook ik dag en nacht door de constante temperatuur voelt het comfortabeler aan dan daarvoor. Omdat er geen gasleiding aan te pas komt mocht je dit zelf doen. Alleen de stekker 🔌 erin en aan de cv koppelen. Een kleine elektronische modificatie aan de installatie ipv de driestandenschakelaar was geen probleem.
Naast het energie meten en regelen is Frits ook de omgevingslucht aan het meten op CO2 waarden. Een te hoge CO2 waarden komt vaak voor bij te goed geïsoleerde huizen en leidt tot rare klachten en hoofdpijn misselijk en soms erger.

Nabije toekomst:
Welke energie besparende maatregelen overweg je ?

Meer zonnepanelen, meer besturing met de PI en domoticz
Hoe ziet je energie verbruik er over 3 jaar uit?
Frits is niet van het voorspellen Frits is van het NU en dat doet hij goed 😉

Hoe ziet het energie verbruik van Nederland er over 5 jaar uit ?

Advies:
Welke maatregel ben ik trots op zou ik iedereen aanraden en waarom?
Vorige maand verving Frits zijn vloerverwarmingspomp voor een stille super zuinige en als je dan meet dat je van 50watt naar 12watt gaat met hetzelfde resultaat dan wordt ik wel vrolijk vertelde Frits.
En zijn laatste ‘vinding’ de energiezuinige deurbel …